Najava: Radionica sportske fotografije

Najava: Radionica sportske fotografije

Udruga fotografa Fotovun u suradnji s udrugom Motovun Off Road, Općinom Motovun i Turističkom zajednicom Općine Motovun u sklopu programa obilježavanja Praznika rada u Motovunu organizira radionicu sportske fotografije „Kako fotografirati sportski događaj?”, koju će voditi Matej Damijanić, iskusni sportski fotograf i član Udruge Fotovun od njenog samog početka. Radionica je osmišljena na način da polaznicima otkrije sve tajne fotografiranja sportskog događaja, a kroz cjelodnevni sveobuhvatan program radionice će polaznici imati priliku upoznati se s radnim procesima sportskog fotografa s pregršt praktičnih savjeta, koji su korisni ne samo u sportskoj fotografiji, već i u svim drugim fotografskim smjerovima. Video najavu radionice pogledajte na dnu članka.

Radionica je otvorena za sve zainteresirane, a kotizacija za sudjelovanje na istoj iznosi simboličnih 75 kn, dok je za članove Udruge Fotovun besplatna. Prijaviti se možete na sljedećoj poveznici: https://airtable.com/shr2xfpmSUi2mgx61.

Program radionice: 

9:00 – 9:30 Okupljanje polaznika radionice (vijećnica Općine Motovun, trg Andrea Antico 1)

9:30 – 10:45 Prvi dio predavanja: Teoretski dio
Predstavljanje predavača i upoznavanje sudionika s programom
Što je sve potrebno za popratiti jedan sportski događaj? (ne-fotografski dio)
Što je potrebno od opreme za popratiti jedan sportski događaj?
Prvi dodir sa sportskom fotografijom – od kuda krenuti
Osnovne postavke (0tvor blende, brzina zatvarača, bljeskalica…)
Kadriranje
Dodatni savjeti i tajne

11:00 – 12:00 Drugi dio predavanja: Digitalna obrada
Prva selekcija fotografija
Primarna obrada fotografija
Sekundarna obrada fotografija
Isporuka fotografija
Dodatno – male tajne kako obraditi veliki broj fotografija na kvalitetan način u kratkom vremenu

12:00 – 13:00 (eventualno i do 13:20) – Odlazak na sportski događaj i ručak

13:00 (13:20) – 14:00 – Upoznavanje sa lokacijom i praktični savjeti prije početka
14:00 – 17:00 – Fotografiranje brzinaca Motovun Off Road eventa (uz stručnu pratnju)
17:00 – 18:00 – Pauza
18:00 – 18:30 – Fotkanje extreme vožnje
18:30 – Kratki dojmovi i službeni završetak radionice

NAPOMENA: reflektirajući prsluci su obavezna oprema za fotografiranje na stazi!

O voditelju radionice:

Voditelj radionice je 33-godišnji Matej Damijanić iz Tara pokraj Poreča. Matej se prije desetak godina počeo aktivno interesirati u amatersku fotografiju, primarno pejzažnu i portretnu. Nakon nekoliko godina istraživanja i traženja, u 2013. godini po prvi puta prati jedan sportski događaj i od tuda kreće njegova priča u sportskoj fotografiji. Iz godine u godinu Matej prati sve više sportskih događaja, kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu, a danas se može pohvaliti brojnim suradnjama kako sa sportskim klubovima i organizacijama tako i raznim suradnjama sa medijskim portalima i tiskovinama. Danas Matej u svojoj arhivi ima preko 200 raznih sportskih događaja, pretežito iz svijeta brdskog biciklizma, ali isto tako i motokrosa, automobilizma, odbojke i drugih sportova. Njegovi se radovi već godinama nalaze na godišnjim izložbama “Odlučujući trenutak” koje su jedine izložbe i natječaji posvećeni sportskoj fotografiji u Hrvatskoj. Na navedenom natječaju Mateju je već više puta dodijeljena pohvala za izvrsnost.

Presjek ponajboljih fotografija voditelja radionice možete pogledati ovdje:

 

U veljači 2017. godine se već pokazao kao odličan voditelj na prvoj radionici sportske fotografije organiziranoj od strane naše udruge. Sažetak s te radionice možete pogledati ovdje: https://www.fotovun.hr/2017/02/22/radionica-sportska-fotografija/, a u ovoj galeriji možete pogledati neke od fotografija koje su na toj radionici snimili polaznici, a svakako treba naglasiti da je većini to bio prvi doticaj sa sportskom fotografijom:

 

Najavni video radionice pogledajte ovdje:

Iskoristite ovaj Praznik rada za učenje kroz druženje i dobru zabavu. Prijavite se na radionicu i vidimo se u Motovunu!

Facebooktwitterpinterest