Radionica sportske fotografije

Radionica sportske fotografije

Udruga fotografa Fotovun u suradnji s udrugom Motovun Off Road, Općinom Motovun i Turističkom zajednicom Općine Motovun u sklopu programa obilježavanja Praznika rada u Motovunu organizirala je radionicu sportske fotografije „Kako fotografirati sportski događaj?”. Radionicu je vodio Matej Damijanić, iskusni sportski fotograf i član Udruge Fotovun.

Radionica je započela teoretskim dijelom, gdje je Matej na samom početku objasnio kako postoji nekoliko različitih pristupa sportskoj fotografiji te da će on pokazati njegov način rada kojeg je kroz godine iskustva usavršio, kako bi kvalitetno i brzo mogao dostaviti fotografije naručitelju nakon sportskog događaja. Objasnio je na koji način iz velikog uzorka fotografija izabrati samo one najkvalitetnije te kako iste brzo i efikasno obraditi.

 

Nakon teoretskog dijela, koji se održavao u vijećnici Općine Motovun, krenuli smo na ručak organiziran u sklopu sportskog događaja Motovun Off Road, gdje je Matej već počeo objašnjavati individualno koje objektive i postavke koristiti te davati napomene vezane uz sigurnost.

 

Kad smo napokon stigli do poligona utrke obišli smo sve dijelove staze na kojima možemo dobiti zanimljive kadrove uzimajući pritom u obzir količinu blata, zanimljivost zavoja te svjetlo.

 

Ubrzo je počela utrka i krenulo se s fotografiranjem. Matej je podijelio sudionicima listu zadataka koju je svatko morao do kraja dana ispuniti – kao npr. fotografija vozila sa publikom, Off Road i Motovun u pozadini, panning, detalji i slično. Sudionici su prihvatili izazov i bacili se na posao.

 

Na stazi je bilo 160 posada koje su stazom prolazile u nekoliko navrata. Bilo je tu puno uzbudljivih trenutaka, prevrtanja, vožnje na dva kotača, ali srećom bez ozljeda. Što se nas sudionika tiče nije bilo nikakvih opasnosti, jer je Matej prisutne budnim okom čuvao, pratio i opominjao.

To što smo bili na sportskoj radionici nije značilo da ne možemo napraviti i koji dobar portret :)

 

Radionica je bila uspješna, a to možemo zaključiti po sretnim izrazima lica polaznika koji su se u nekoliko navrata zahvalili stručnom predavaču koji je nesebično podijelio svoje znanje te bio na usluzi u svakom trenutku svima kad god je bilo potrebno.

Radionica ne može završiti a da napravimo i jednu grupnu fotografiju za kraj.

Photo: OffRoad Staff

U nastavku možete vidjeti neke od fotografija nastale na radionici, a za ostale pratite našu facebook stranicu.

tekst: Valdi Šker

Facebooktwitterpinterest