Održan Motovun PhotoHill 2019!

Sto trideset pet fotografa iz Hrvatske i Slovenije sudjelovalo je ovog vikenda na dvodnevnom festivalu fotografije Motovun PhotoHill, kojeg je drugu godinu zaredom organizirala motovunska Udruga fotografa Fotovun, u suradnji s Općinom Motovun i Turističkom zajednicom Općina Motovun. Na Brdo dobrih fotografija su ove godine pristigli sudionici iz Slavonskog Broda, Svete Nedelje, Zagreba, Ljubljane, Šibenika, Lošinja, Splita, Rijeke, Omiša, Pule, Portoroža, Maribora…

Namijenjena foto entuzijastima, članovima fotoklubova ili naprosto ljubiteljima fotografije, ova je dvodnevna fotografska manifestacija sudionicima ponudila niz zanimljivih fotografskih sadržaja, od predavanja i radionica preko izložbi fotografija na otvorenom i zatvorenom te izlaganja najnovije fotografske opreme pa do Foto Quiz-a i PhotoHill MeetUp-a, dvaju noviteta u ovogodišnjem programu.

Na svečanom otvorenju događanja je uz predstavnike organizatora, predsjednika Udruge Fotovun Davida Matkovića i tajnika udruge Valdija Škera, prisutne sudionike pozdravio motovunski načelnik Tomislav Pahović, koji se zahvalio članstvu Udruge Fotovun na svemu što radi za unaprjeđenje kulturnog i društvenog života u Motovunu te svim sudionicima poželio prekrasan vikend u Motovunu i zaključio fotografskim pozdravom ‘dobro svjetlo!’.

Sudbina je htjela da se otvorenje ovogodišnjeg festivala održi upravo u subotu 6. travnja, točno 180 godina nakon objave članka u Danici Ilirskoj o “najznatnijem odkritju” – o otkriću procesa koji je kasnije dobio ime fotografija. Pred dvije godine je od strane g. Janka Belaja (Fotozine, ULUPUH – sekcija za fotografiju) pokrenuta inicijativa o obilježavanju Hrvatskog dana fotografije, čiji je ponosni potpisnik i Udruga fotografa Fotovun. Cilj obilježavanja Hrvatskog dana fotografije je podsjetiti javnost da je fotografija tradicionalna umjetnička grana i vrlo rano prihvaćena u Hrvatskoj, te ukazati na sva njena značenja: umjetnička, tehnička, povijesna i dokumentarna.

Prvi festivalski dan je nakon svečanog otvorenja i snimanja zajedničkih fotografija otvoren susretom fotoklubova pod nazivom PhotoHill MeetUp, na kojem su predstavnici prisutnih fotoklubova predstavili rad njihovih udruga i predložili potencijalne suradnje. Popodnevni dio programa je bio rezerviran za sjajnu radionicu pejzažne fotografije, koju je vodio Roberto Pavić, ponajbolji hrvatski pejzažni fotograf. Za vrijeme trajanja radionice pejzažne fotografije, za najmlađe sudionike PhotoHill-a, održana je mala škola fotografije. Službeni dio prvog dana programa je zaključen specijaliziranim Foto Quiz-om, napravljenim po uzoru na popularne pub kvizove, kojeg je vodio provjereni tandem – Saša Runko i Goran Kvalić. Pobjedu na prvom izdanju iznimno zabavnog kviza je odnijela ekipa Fotokluba Kadar SB iz Slavonskog Broda, a za vrijedne nagrade su se pobrinuli lokalni vinari (Vina Bertoša, Vina Benvenuti, Vina Fakin), tvrtka Miro Tartufi i hotel Kaštel Motovun. Velika hvala ide i konobi “Pod voltom”, koja tradicionalno podupire sva događanja u organizaciji Udruge Fotovun.

Nedjeljno jutro je mnogobrojnim fotografima donijelo poslasticu – motovunsku maglu u svom sjaju i izlazak Sunca iz bajke, a prekrasne fotografije iz Motovuna “zasipaju” društvene mreže, povezane sa službenim hashtag oznakama događanja – #MotovunPhotoHill i #BrdoDobrihFotografija. Organizatori će uskoro raspisati foto natječaj, koji će za cilj imati okupiti najbolje fotografije nastale na Brdu dobrih fotografija. Najbolji će autori biti nagrađeni, a najbolje fotografije izložene sljedeće godine na izložbi u sklopu festivala.

Nedjeljni dio službenog programa je započeo predavanjem renomiranog fotografskog stručnjaka Miroslava Arbutine iz Centra za stare fotografske procese “Atelier Siscia” iz Siska, koji je govorio o starim fotografskim procesima, zatim kroz video uradak prezentirao postupak izrade mokrog kolodija i na kraju uživo prikazao postupak izrade fotografija Van Dyke Brown tehnikom. Zatim je uslijedilo sjajno, praktično i humorom ispunjeno predavanje Igora Dugandžića – Cige o radu s modelima, njihovom postavljanju prilikom fotografiranja portreta i optimalnom korištenju svjetla. Službeni dio cjelokupnog programa je zaključen radionicom vjenčane fotografije pod vodstvom Aleksandre Đorđić iz Indigo Blu Weddings. Nakon teoretskog djela, radnja je prenesena u motovunsku lođu i ulicu Borgo, gdje se odvijalo praktično fotografiranje modela, koji su u Motovun stigli iz agencije Tijara. Pripremu modela su odradile Chiara Kos uz asistenciju Patricije Gajice, a prekrasnu vjenčanu haljinu su za potrebe snimanja ustupile Vjenčanice Biba iz Pule. Za prekrasnu cvjetnu kulisu seta pobrinule su se vrijedne cure iz Artium weddings Croatia.

Motovun je ponovno na dva dana pretvoren u Brdo dobrih fotografija pa se tako u sklopu festivala moglo razgledati četiri izložbe fotografija – u galeriji “Pet kula” izložbu “(Ne)vrijeme u Istri”, čiji je autor Boris Baran, član Udruge Fotovun, u galeriji hotela Kaštel izložbu “Kolekcija od 4”, skupnu izložbu Fotokluba Klik iz Svete Nedelje. Predvorje kina Bauer, samog središta događanja, je bilo rezervirano za izložbu “small world” autorice Sandre Stoić, koja brani boje Fotokluba Kadar SB iz Slavonskog Broda, a u vrtu zgrade Revije moglo se na otvorenom razgledati sjajnu izložbu Fotokluba Maribor pod nazivom “Diptih”, koja nakon festivala seli u galeriju hotela Kaštel.

Tijekom dva dana je u Motovun vladala sjajna prijateljska atmosfera i dobre vibracije su se osjetile na svakom koraku. Organizatori dobivaju sjajne povratne reakcije od sudionika, a za sljedeću godinu već najavljuju još bolji i veći – Motovun PhotoHill 2020!

Doživite djelić sjajne atmosferu kroz izabrane fotografije službenog fotografa događanja – Mateja Damijanića iz Udruge Fotovun, uz doprinos Borisa Barana kroz fotografije s radionice pejzažne fotografije!

 

 

Facebooktwitterpinterest