Otvorena izložba (NE)VRIJEME U ISTRI

Otvorena izložba (NE)VRIJEME U ISTRI

U subotu 30.3.2019. godine je s početkom u 18 sati u prekrasnoj motovunskoj galeriji „Pet kula” svečano otvorena izložba fotografija „(NE)VRIJEME U ISTRI”, čiji je autor Boris Baran.

Na početku je sve prisutne u ime organizatora izložbe – Udruge fotografa Fotovun, pozdravio David Matković, predsjednik udruge. Izrazio je, u ime cjelokupnog članstva udruge, iznimno zadovoljstvo što se upravo izložbom člana udruge otvara nova sezona u galeriji „Pet kula”. Istaknuo je kako je Boris Baran, osim što je vrstan fotograf, isto tako i izniman čovjek te član kakvog bi svaka udruga mogla poželjeti, koji se svim srcem daje u sve ono što Fotovun radi te uvijek bez ustručavanja daje svoje sugestije za poboljšanje rada udruge. Naglasio je kako je Boris Baran član udruge od njenog samog osnivanja prije nešto više od tri godine te pohvalio i zahvalio mu se na cjelokupnom angažmanu.

Matković je rekao kako o kvaliteti izložbe najbolje govori činjenica da je selekcija bila iznimno zahtjevna i kako se bez problema mogla postaviti još jedna izložba s izostavljenim fotografijama, koja kvalitetom ne bi pretjerano odudarala od ove izložbe.

“Odabranih 35 fotografija predstavlja “istarsku meteorološku škrinjicu” koja čini presjek meteoroloških utjecaja na istarske pejzaže, a svi radovi, koji su nastajali kroz proteklih šest godina, proizlaze iz njegove ljubavi prema fotografiji, meteorologiji i prirodi” – zaključio je Matković.

Zatim se okupljenima obratio Boris Baran, autor izložbe, koji se zahvalio svima na dolasku. Govorio je o svojoj zaljubljenosti u meteorologiju od malih nogu te istaknuo kako je meteorologiju zavolio ponajviše zbog pokojnog Milana Sijerkovića, kojemu iz tog razloga i posvećuje ovu izložbu. Naglasio je kako od 35 izloženih fotografija, njih čak 30 nije nikad objavljeno niti prikazano, što ovu izložbu čini jedinstvenom. Rekao je kako je uz svaku od izloženih fotografija i emotivno vezan te kako su potrebni odricanje i velika strpljivost kako bi se snimile fotografije tih jedinstvenih trenutaka. Zatim je kroz nekoliko fotografija opisao proces njihovog nastajanja i meteorološku komponentu svake od njih.

Na kraju se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove izložbe na čelu s članicama i članovima Udruge fotografa Fotovun.

Prije samog otvorenja izložbe, Matković je prisutnima najavio Motovun PhotoHill, dvodnevnu fotografsku manifestaciju, koja se održava u Motovunu već u toku sljedećeg vikenda i na koju se prijavilo preko 130 akreditiranih sudionika te izrazio zadovoljstvo što će Motovun ponovno postati Brdo dobrih fotografija i što će fotografije iz Motovuna “otputovati” u ostatak zemlje i u inozemstvo.

Svečanom otvorenju izložbe su nazočili Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun i Iva Jeletić Prodan, direktorica Turističke zajednice Općine Motovun.

Svečanost otvorenja izložbe je imala i dobrotvorni karakter, jer su skupljani prilozi za pomoć u liječenju djevojčice Mile Rončević. U samo nekoliko sati je prikupljeno 1.500 kn, a taj će iznos u ponedjeljak biti uplaćen na žiro račun obitelji Rončević.

Za glazbenu podlogu se pobrinuo Andrea Pongrac, glazbenik iz Vižinade, koji je izložbu pratio melodičnim zvukovima jedinstvenog i rijetkog instrumenta pod nazivom ‘handpan’. Handpan ili drugim nazivom Hang je noviji instrument koji je napravljen 2000. godine u Švicarskoj. Odmah je postao popularan zbog svog prekrasnog i misterioznog zvuka i jedinstvenih skala, a ovom je prilikom savršeno upotpunio dinamičnu meteorološku tematiku izložbe. Andrea se odrekao honorara za nastup, odnosno donirao ga je kao dobrovoljni prilog za pomoć djevojčici Mili.

Izložba ostaje postavljena do sredine lipnja te je sastavni dio projekta „Doživljaj Motovuna!” i može ju se pogledati svakoga dana od 9 do 17 sati.

tekst: David Matković | foto: Matej Damijanić, Deni Peršić

 

Službeni dio svečenog otvorenja možete pogledati ovdje:

Kratki video djelića atmosfere sa svečanog otvorenja izložbe možete pogledati ovdje:

Facebooktwitterpinterest