Boris Baran – (NE)VRIJEME U ISTRI

Boris Baran – (NE)VRIJEME U ISTRI

U subotu 30.3.2019. godine će se s početkom u 18 sati u Art Gallery “Pet kula”, Motovun održati svečano otvorenje izložbe fotografija pod nazivom ‘(NE)VRIJEME U ISTRI’, autora Borisa Barana.

U vrijeme intenzivnih klimatskih promjena, koje nisu zaobišle niti Istru, atmosferski procesi postaju sve ekstremniji. Priroda nam pritom pokazuje svoja različita meteorološka lica, koja nas istovremeno zadivljuju i upozoravaju na ranjivost ekosustava u kojem živimo.

Boris Baran je strastveni pejzažni fotograf iz Umaga koji svojim fotoaparatom duži niz godina bilježi meteorološke prilike u Istri, a kroz ovu izložbu nam donosi presjek najboljih meteo fotografija koje prikazuju svu raskoš atmosferskih utjecaja na prekrasne istarske pejzaže – od planinskog lanca Ćićarije do mora. Raznolikost meteoroloških motiva proizlazi iz zaljubljenosti autora u meteorologiju, planinarenje i prirodu općenito.

Ova izložba je i svojevrsna posveta pokojnom Milanu Sijerkoviću, našem proslavljenom meteorološkom stručnjaku, čiji rad autor izložbe iznimno cijeni, a imao je i čast osobno osobno upoznati g. Sijerkovića. Milan Sijerković je 2008. godine izdao knjigu pod nazivom ‘Istarska meteorološka knjižica’, opsežno stručno djelo iz područja meteorologije, prvo i jedino takvo djelo za područje Istre, a ovu izložbu slobodno možemo nazvati fotografskom “istarskom meteorološkom knjižicom”, koja u sebi sadrži meteorološki “nakit” poput munja, pijavica, karakterističnih skupina oblaka, utjecaja orkanske bure i juga te mirne i spokojnije motive poput prekrasnih zalazaka Sunca. Otuda i naziv izložbe koji sam po sebi govori kako izložba predstavlja raspon između dramatičnih i spokojnih meteoroloških motiva.

Boris Baran je član Udruga fotografa Fotovun od njenog samog osnivanja i nagrađivani fotograf koji je izlagao na brojnim skupnim izložbama, a ovo je njegova druga individualna izložba. Od dobivenih nagrada vrijedi izdvojiti nagradu “Romolo Venucci” 2016. godine na natječaju za umjetnost i kulturu Istria Nobilissima, koji svake godine organiziraju Talijanska unija i tršćansko Narodno sveučilište, u kategoriji vizualnih umjetnosti (fotografija). U 2016. godini je s pejzažnom fotografijom Motovuna pobijedio na foto natječaju ‘Kreativan pejzaž’.

tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest