Otvorena izložba „Prostor moga grada“

U subotu 22.9.2018. godine u 18 sati je održano svečano otvorenje izložbe fotografija pod nazivom „Prostor moga grada“ – riječ je o zajedničkoj izložbi Udruge fotografa Fotovun, Fotokluba Zagreb i Fotokluba Rijeka. Svečanom otvorenju izložbe je prethodilo zajedničko druženje mnogobrojnih članica i članova svih triju fotoklubova, a posebnu notu toploj, emotivnoj i iznimno prijateljskoj atmosferi koja je vladala je dao posjet najstarije članice Fotokluba Zagreb, nevjerojatne Slavke Pavić, velike dame hrvatske fotografije. Ova nevjerojatno skromna, nasmijana i vedra osoba puna pozitivne energije za manje od mjesec dana navršava 91. godinu života. Riječ je o jednoj od najvažnijih fotografkinja druge polovine dvadesetog stoljeća. Fotografirati je započela ranih pedesetih godina, kada se i učlanjuje u Fotoklub Zagreb. Ostvarila je respektabilan i kvalitetan opus, a mnogi njeni radovi zauzimaju važno mjesto u antologiji hrvatske fotografije. Održala je 19 samostalnih i sudjelovala u više od 300 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, pri tom osvojivši više od 90 različitih nagrada i priznanja.

U prepunoj galeriji je vladala sjajna i emotivna atmosfera, a vjerujemo kako će isto biti i na otvorenjima izložbe u Rijeci 13.10. i Zagrebu 17.11. Fotografije našeg Borisa Barana pogledajte u foto galeriji na dnu članka.

Ideja o zajedničkoj izložbi je nastala na inicijativu prof. Borislava Božića, predsjednika FK Rijeka koji piše:

Na Photodaysima u Rovinju, početkom svibnja ove godine na koordinaciji fotoklubova susreo sam Hrvoja Mahovića, predsjednika Fotokluba Zagreb i Davida Matkovića, predsjednika Udruge fotografa Fotovun iz Motovuna i predložio im suradnju na realizaciji zajedničke izložbe. Prihvatili su suradnju. Dogovorili smo formalni aspekt izložbe – svaki će klub sudjelovati s dvadeset fotografija. Dakle, ukupno šezdeset fotografija što je sasvim dovoljno za jednu izložbu. Predložio sam temu i pokrenuli smo cijelu akciju u kojoj će se ispreplitati jedna te ista ideja kroz različita podneblja i autorske osobnosti.

PROSTOR MOGA GRADA
Što je to prostor moga grada? Što to znači u ovim vrlo dinamičnim, sveopćim, migracijskim kretanjima? Što to znači u ovoj nemilosrdnoj i vrlo agresivnoj globalizaciji? Je li još uvijek grad – grad u svom izvornom značenju ili je u ovoj sveopćoj mijeni postao nešto drugo? U ovom definiranju teme naglasak je na riječi moj, a onda se i u tom kontekstu moga/mojega, intimnoga i grad sasvim drugačije dimenzionira. Ovo su bila moja razmišljanja kada sam predlagao temu zajedničkoga projekta članovima svoga kluba – Fotokluba Rijeka i prijateljima iz Fotokluba Zagreb i Udruge fotografa Fotovun iz Motovuna. Kako bih senzibilizirao autore, sudionike ovoga projekta, napisao sam im i ovo u objavi teme:

Ova tema je širokih okvira i ako se shvati doslovno, u tom slučaju autori snimaju ulice, trgove, izloge, arhitekturu itd., a ako temu pojmimo metaforički, onda je prostor moga grada i kumica s placa, i lijepo obrađeni maslinik ili vinograd koji se naslanja na grad. Prostor moga grada su i rijetki zanati, i obrti, i vjernici i vjernički život itd. Dakle, možemo fotografirati sve, baš sve. Stvar je samo kako će pojedini klub unutar svoga članstva artikulirati temu. Tema je široka i sveobuhvatna baš zbog različitosti u povijesnom, kulturološkom, geografskom, prostornom i svakom drugom poimanju Motovuna, Rijeke i Zagreba.

I evo nas pred gotovom izložbom. Eva nas ispred šezdeset intimnih i originalnih slikovnih zapisa o svome gradu. Motivi su raznoliki i kreću se od otvorenih ambijenata urbanoga prostora svih triju gradova pa do malih i intimnih scena „uzetih“ tiho i neprimjetno kao dijela grada koji se voli. Različita godišnja doba, različiti vremenski uvjet, različiti rakursi, različiti autorski senzibiliteti i to sve u priči o svome gradu. Tako to treba biti u umnoženosti pogleda. I na simboličkoj i na stvarnoj razini obogaćujemo i unapređujemo suživot čovjeka i grada tj. sebe i Motovuna, sebe i Rijeke, sebe i Zagreba. Ako se katkada ljutimo na vlastiti grad jer ga želimo ljepšim i boljim, ove fotografske slike ipak potvrđuju našu želju za afirmacijom i sebe i vlastitoga grada. Nemamo negiranja, nemamo kritiku da nešto ne valja jer se već kroz ovako afirmativan pristup dovoljno osvrćemo i poručujemo kako ne želimo nešto što nije dobro. Ove slike su nepobitan primjer i dokaz kontinuiranoga pretakanja sebe u grad i grada u sebe. Ovo je uzajamnost, ovo je neminovnost, ovo je strast koja je samo na trenutak bljesnula s obzirom na veličinu i neiscrpnost motiva ovih triju gradova. Ovo fotografsko propitivanje bila grada svakako treba nastaviti jer je ovo početak moguće daljnje, međuklupske suradnje 
Borislav Božić, prof. 
Rujan, 2018.

Ovom izložbom smo htjeli istaknuti važnost povezivanja fotoklubova i važnost međuklupskih suradnji, kojih po našem mišljenju nedostaje na našoj fotoklupskoj sceni. Osim što kroz ovu izložbu predstavljamo svoje fotoklubove, kroz temu „Prostor moga grada“ predstavljamo i naše gradove te smo iznimno ponosni što će fotografije Motovuna uhvaćene objektivima Fotovunaca biti izložene u Zagrebu i u Rijeci. Na otvorenje izložbe u Motovun stigli su brojni članovi svih triju fotoklubova, a prekrasna i emotivna atmosfera koja je vladala su odličan pokazatelj kako je ovo pravi put te da treba inzistirati na sličnim zajedničkim projektima koji nas povezuju na jednoj višoj razini.

 

Za sve vas koji niste u mogućnosti pogledati izložbu donosimo njeno virtualno online (i prošireno) izdanje:

Prostor moga grada – Motovun (online izložba)

UPOZNAJTE #MOTOVUN | Kroz projekt „Prostor moga grada” smo imali priliku ljepote Motovuna prezentirati publici u Motovunu, Rijeci i Zagrebu, a sada za sve vas koji niste uspjeli pogledati izložbu donosimo njeno online (i prošireno) izdanje, :) Enjoy & Visit Motovun! #Fotovun #MotovunPhotoHill

Gepostet von Udruga fotografa Fotovun am Donnerstag, 14. Februar 2019

Facebooktwitterpinterest