Fotovun @ Fotooko 2018

Fotovun @ Fotooko 2018

I ove smo godine posjetili naše drage prijatelje iz Fotokluba Klik u Svetoj Nedelji. Nakon što su oni u travnju ove godine u velikom broju pohodili Motovun PhotoHill, odužili smo im se sa sudjelovanjem na njihovom Fotooku, kojeg organiziraju već sedmi put.

U kerestinečkom dvorcu Erdödy okupilo se 13. rujna 300-tinjak fotografa, zaljubljenika u fotografiju, amatera i profesionalaca svih dobnih skupina iz različitih dijelova Hrvatske – iz Svete Nedelje, Samobora, Zagreba te mnogih drugih hrvatskih gradova, od Istre do Slavonije. Očekivao ih je niz zanimljivosti, susret sa “stunt riderima”, nekoliko edukativnih predavanja, foto izložbe, radionice s radnim zadacima, foto natječaj, Fotookeco za najmlađe, bogata ponuda foto opreme i, na kraju, susret sa streličarima.

Sudionici su imali priliku uživati u predavanjima i radionicama koje su držali cijenjeni hrvatski fotografi: Maja Strgar Kurečić (Osnove digitalne fotografije), Igor Dugandžić održao je radionicu portretne fotografije, a Boris Štromar radionicu izrade Camere Obscure iz kutije šibica. Drago Sopta, službeni fotograf HNS-a, otkrio je sitne tajne sportske fotografije koje razlikuju fotografiju od “dobre fotografije”. Iva Lulić predstavila je, predavanjem i izložbom, mitologiju na fotografiji. Posebnu pražnju privukla je izložba slika Zdenka Bašića, koja se savršeno uklopila u 7. FotOOko.

Okupljenima su na raspolaganju za isprobavanje bili i izuzetno skupi objektivi, a sponzori FotOOka predstavili su i dio svog bogatog asortimana. Upravo je na FotOOku bila i hrvatska premijera Nikona Z serije bezzrcalnih fotoaparata.

Organizator, Fotoklub Klik iz Svete Nedelje, potrudio se da posjetitelji uživaju u mistici i tajnama dvorca. Njime su šetale dvorske dame, vještice, gatare, dvorska luda, kardinal, vikingica, streličari viteškog reda sv. Nikole, a otvorenje FotOOka začinjeno je akrobacijama na motoru Dejana Špoljara.

I ove godine održano je FotOOkeco za djecu do 16 godina. Za njih 50-ak organiziran je poseban program prilagođen njihovom uzrastu.

– Kad smo pokretali prvo izdanje FotOOka nitko od nas nije niti zamišljao da će on izrasti u okvire nacionalnog foto druženja – istaknuo je prilikom otvaranja Roman Avdagić, predsjednik Fotokluba Klik.

Facebooktwitterpinterest