Otvorena izložba “Zub vremena”

Otvorena izložba “Zub vremena”

U nedjelju 5.8.2018. je s početkom u 18 sati u galeriji boutique hotela Kaštel Motovun svečano otvorena izložba Argonaut 2018 – „Zub vremena”, koju čini 50 odabranih fotografija iz istoimenog foto natječaja. Na foto natječaj Argonaut 2018 se odazvao respektabilan broj od 125 autora/ica koji su sa svojih 576 fotografija “doplovili” u Motovun poput suvremenih foto Argonauta. Legenda naime kazuje kako su Jazon i Argonauti plovili podno našeg Motovuna, otud i sam naziv foto natječaja, koji se održava drugu godinu zaredom.

David Matković, predsjednik Udruge fotografa Fotovun, koji je bio član žirija je o temi foto natječaja i samoj izložbi napisao sljedeće:

Nas i sve što nas okružuje polako, ali sigurno nagriza zub vremena te ostavlja tragove u vidu bora na koži, patine, ruzine (hrđe) te drugih znakova djelovanja protoka vremena i utjecaja dugotrajne izloženosti atmosferilijama. Fotografije koje su pristigle na foto natječaj Argonaut 2018 – „Zub vremena” doista interpretiraju djelovanje, odnosno utjecaj protoka vremena na predmete (stvari), građevine (objekte), ljude i druga živa bića. Izložba najboljih fotografija prikazuje spoj djelovanja “zuba vremena” i ponovnog otkrivanja ljepote, dobiven kreativnošću i fotografskim umijećem autora/ica.

Stručni žiri u sastavu Branimir Ritonja (ugledni slovenski fotograf, umjetnički voditelj Fotogalerije Stolp, direktor Festivala fotografije Maribor, predsjednik Fotokluba Maribor), Hrvoje Mahović (predsjednik Fotokluba Zagreb) i David Matković (predstavnik organizatora, predsjednik Udruge fotografa Fotovun) je izabrao dobitnike triju novčanih nagrada i sedam pohvala za doprinos umjetničkoj kvaliteti izložbe.

Katalog izložbe fotografija „Zub vremena” možete pogledati ovdje: KATALOG IZLOŽBE ARGONAUT 2018 – ZUB VREMENA

Prvu nagradu i novčanu nagradu je osvojio Robert Gojević s fotografijom naziva Pero Kvrgić, koja je snimljena tehnikom ambrotipije (stvaranje unikatne fotografije na staklu – engl. wet plate), a prikazuje portret našeg proslavljenog kazališnog glumca Pere Kvrgića. Njegov zamišljen i sjetan pogled u kombinaciji sa sijedom kosom i naboranim licem predstavlja žal za prošlim vremenima te djelovanje “zuba vremena” na čovjeku koji je simbol dugovječnosti i trajnosti. Drugu nagradu žirija je osvojio Krunoslav Večenaj s fotografijom Stari majstor, koja prikazuje starog fotografa naboranog lica u atmosferičnoj trošnoj sobici. Fotoaparat koji je izvan fokusa u odnosu na ostatak kompozicije na simboličan prikazuje ruke koje se pod djelovanjem “zuba vremena” tresu, no to ne uspijeva zaustaviti čovjeka u njegovoj ljubavi prema fotografiji. Treću nagradu je osvojio Dalibor Andres s fotografijom Utočište života, koja prikazuje potopljenu brodicu koja na dnu mora koju polako izjeda “zub vremena” no podvodni joj život i plavetnilo mora daje posebnu, iznova otkrivenu ljepotu.

Izložbu možete besplatno razgledati svakoga dana do 20. studenog 2018. godine od 7 do 22 sata (radno vrijeme hotela Kaštel) uz napomenu kako će od 22.9.2018. do 9.10.2018. godine u galeriji biti postavljena zajednička izložba Udruge fotografa Fotovun, Fotokluba Rijeke i Fotokluba Zagreb pod nazivom „Prostor moga grada”, nakon čega se opet u galeriju vraća postav „Zub vremena”, koji ostaje postavljen do godišnje izložbe Udruge Fotovun.

Fotografije pripreme i svečanog otvorenja izložbe pogledajte ovdje:

Sudionici izložbe „Zub vremena”

Facebooktwitterpinterest