Izvještaj s portretne radionice

Izvještaj s portretne radionice

U subotu 28.10.2017. godine u Motovunu je u organizaciji Udruge fotografa Fotovun održana radionica portretne fotografije pod vodstvom renomiranog slovenskog fotografa Branimira Ritonje, koji je ujedno i dugogodišnji predsjednik uglednog Fotokluba Maribor.

Nakon što je David Matković, predsjednik Udruge Fotovun, pozdravio sve okupljene i ukratko predstavio gosta predavača uslijedio je teoretski dio radionice koji se održao u vijećnici Općine Motovun. Radionici je prisustvovalo 23-oje sudionika/ca, većim dijelom članova/ica Udruge fotografa Fotovun.

 

Radionica je započela u 10.15h, trajala je šest sati, a odvijala se u zabavnoj i opuštenoj atmosferi. Predavač je započeo radionicu s primjerima autorskih fotografija, na kojima je objašnjavao pravila i davao smjernice o portretnoj fotografiji. Bilo je iznimno zanimljivo čuti priču koja stoji iza svake od tih fotografija. Predavač nas je uveo u svijet pripreme modela i pripreme samog snimanja te naglasio važnost komunikacije s modelima. Isto tako, bilo je govora o utjecaju različitih položaja tijela modela. Zatim je predavač govorio o opremi koja je potrebna za snimanje kvalitetnih portretnih fotografija. Bilo je govora o osnovnim vrstama i kontroliranju studijskog svjetla te općenito o korištenju studijske rasvjete i različitih pozadina. Na kraju teoretskog dijela kao uvod u onaj praktični govorilo se o tehničkim aspektima poput važnosti dubinske oštrine, odabira fotoaparata i objektiva itd.

Praktični dio radionice započeo je na trgu Andrea Antico gdje su sudionici radionice upoznati s osnovama vanjske portretne fotografije i s optimalnim korištenjem dnevnog svjetla uz korištenje pravilnog položaja u odnosu na izvor svjetla i uporabu difuzora i dosvjetljivača. Nakon toga su napravljene dvije grupe – jedna koja je fotografirala u studiju Udruge Fotovun i druga koja je fotografirala na dnevnom svjetlu u vrtu Revije. Grupe su se izmjenjivale, a svi su sudionici htijeli naučiti tajne zanata u studiju i vani. Na radionici su pozirala tri modela, Nikolina, Michela i Daniel, koji su strpljivo slijedili upute predavača i svih sudionika/ca radionice. Ovom prilikom im se još jednom srdačno zahvaljujemo.

 

Nakon pauze za ručak je snimanje potrajalo još 45 minuta, nakon čega su se sudionici vratili u vijećnicu kako bi im predavač prenio osnovna znanja za obradu portretnih fotografija i objasnio svoj jedinstveni način selekcije fotografija i pričanja priče kroz fotografije.

 

Iznimno nas veseli što smo dobili sjajne povratne reakcije od svih sudionika radionice, koji su za vrijeme cijele radionice upijali bogato znanje predavača, koji je također izrazio zadovoljstvo radionicom te vjerujemo kako će u budućnosti biti zajednički suradnji. Još se jednom srdačno zahvaljujemo g. Ritonji na nesebičnom dijeljenju znanja te sjajnoj i zanimljivoj radionici u kojoj smo zbilja uživali.

Vaša Udruga Fotovun

Facebooktwitterpinterest