Fotovun na Fotooku 2017

S ekipom iz Fotokluba Klik iz Sv. Nedelje družili smo se dvije godine zaredom na Rovinj Photodays, a nakon što smo prošle godine bili spriječeni, ove smo se godine radosno odazvali njihovom pozivu na manifestaciju Fotooko, koju su 24.9.2017. po šesti put organizirali na području Grada Svete Nedelje.

Klikovke i Klikovci su nas u Rovinju „zarazili“ dobrom kemijom i pozitivom koji vladaju među njima te smo se veselili ponovnom druženju. Ove su se godine odlučili ovu manifestaciju koja raste iz godine u godinu smjestiti na vodi, točnije na jezero Orešje, otud i dopunjeni naziv Fotooko H2O.

Vremenski uvjeti bili su u najmanju ruku prijeteći, prognoza nije bila naklonjena organizatorima, no svi smo vjerovali samo u pozitivan ishod i svojim smo pozitivnim mislima zadržali kišu podalje od jezera Orešje. Naša je peteročlana delegacija iz Istre krenula već oko 7.00h, kako bi stigli na vrijeme, već oko 9.30h. Već pri prvom susretu s manifestacijom, praktički od trenutka kada smo parkirali automobil, osjetili smo kako su se Klikovci ponovno potrudili oko organizacije te da će Fotooko i ove godine privući veliki broj sudionika. Tako je i bilo, 6. Fotooko je na jezero Orešje privuklo tristotinjak zaljubljenika u fotografiju, amatera i profesionalacasa područja cijele Hrvatske. Svi su Klikovcima u goste stigli kako bi se družili, učili i fotografirali.

Nakon što smo se prijavili i snimili nekoliko selfie-ja za našu ekipu koja nažalost nije mogla biti s nama razgledali smo fotosajam na kojem su tehnički sponzori predstavili svoju ponudu i novitete iz svijeta fotografske opreme. Središnje predstavljanje je svakako bila promocija Nikona D850, ali našli su se tu i brojni drugi vrhunski fotoaparati te objektivi različitih proizvođača. Sam program Fotooka bio je bogat i zbilja je svatko u njemu mogao pronaći nešto za sebe, od najmlađih na Fotookecu, do svih ostalih na brojnim predavanjima i radionicama. Nakon što su zaključene prijave, uslijedilo je svečano otvorenje manifestacije i zajedničko fotografiranje, a zatim su se sudionici uputili na predavanja koja su vodili renomirani fotografi.

 

Davor Žerjav i Petar Sabol iz Fotokluba Čakovec održali su predavanje o makrofotografiji, kroz koje su predstavili i svoju knjigu “Kreativna makrofotografija”. Predavanje je kao i sama knjiga bilo vrlo zanimljivo i poučno te obogaćeno brojnim praktičnim savjetima. Roman Martin, Pentax ambasador u RH i dopredsjednik Photo Workshop Adventures tima sa sjedištem u New Yorku, predstavio je “travel” fotografiju. Tomica Rubinić i Vlado Prša približili su sudionicima svijet fotografiranja ptica svojim iskustvima, tajnama i vještinama maskiranja. Sportski fotograf Morgan Matijević je na svojoj radionici otkrio kako se fotografira rally natjecanje. Zanimljivo predavanje je održao i Željko Budimir-Keko, fotograf iz Trebinja, čija je tema bila “Fotografija iz jednog kuta”.

 

Fotografi su tijekom cijelog Fotooka mogli snimati na temu “Brzi i žestoki”, “Razglednica s Orešja”, “Ptice”, “Ekipa”, “Voda”, a najbolje fotografije će žiri nagraditi i uvrstiti u izložbu najboljih fotografija s Foooka. Kao sjajni domaćini, Klikovci su našeg predsjednika Davida, koji je na Foootku proslavio rođendan obradovali s poklonima i poklon rally vožnjom, koju je on s oduševljenjem prihvatio. Za kraj dana, na organiziranoj Ugostiteljsko-fotografskoj Olimpijadi su naši predstavnici Deni i David svladali domaćine u inovativnoj inačici Alke.

 

Zahvaljujemo se dragim domaćinima, čestitamo im na sjajnoj organizaciji Fotooka i veselimo se sljedećem druženju, najprije kod nas u Motovunu u proljeće, a zatim ponovno na novom Fotooku.

Vaša Udruga Fotovun

Facebooktwitterpinterest