Foto Klub Lošinj u gostima

Foto Klub Lošinj u gostima

U nedjelju 12.11.2017. godine ugostili smo naše kolegice i kolege iz Malog Lošinja. S otoka vitalnosti stiglo je 11-ero članica i članova Foto Kluba Lošinj. Bilo nam je iznimno zadovoljstvo provesti sunčanu nedjelju u dobrom društvu, zabavnoj atmosferi i zajedničkom fotografiranju.

Okupili smo se na ulazu u jamu Baredine. Nakon kavice i upoznavanja, ljubazni domaćin g. Silvio Legović nas je najprije odveo u speleogaleriju Baredine, gdje smo pogledali predivnu izložbu “Tajne podzemlja NP Krka 2017.” Područje Nacionalnog parka „Krka“ dio je Dinarida, koji se smatraju jednim od svjetskih centara bioraznolikosti podzemne faune. Naizgled beživotno krško podzemlje prepuno je šupljina, koje nastanjuju brojne životinjske vrste. U uvjetima potpunog mraka fotografirane su, na kopnu ili u vodi, mnoge životinje, od kojih su neke manje od jednog milimetra. Životinje predstavljene na ovoj izložbi tek su djelić od 175 svojti zabilježenih u speleološkim objektima na širem području Nacionalnog parka “Krka“.

Zatim smo se svi okupili kod samog ulaza u spilju gdje nas je čekao vodič koji nas je uvodno upoznao sa svime što ćemo imati priliku vidjeti u jami Baredine. Jame Baredine je geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu, za posjete otvoren od 1995. godine. Iz jame smo izašli prepuni dojmova i oduševljeni ljepotom podzemnog svijeta jame Baredine.

 

Nakon izlaska iz jame snimili smo zajedničku fotografiju i krenuli prema dodatnim sadržajima u ponudi domaćina – Traktor Story i galerija Konobon. U prostoru, gdje se od davnina nalaze susretišta komunikacija i putova, uz jamu Baredine kao prirodnu znamenitost, postavljena je izložba posvećena poljoprivredi kroz prikaz predmeta i strojeva usko vezanih uz povijest ovog kraja i njegovih ljudi. Prvi dio izložbe je stalni postav pedesetak povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva nazvan Traktor story. Nostalgiju mnogih pobuđuje stari Fordson iz 1923. godine, prvi traktor koji je došao u selo i dizel motor na grijanu glavu koji je nekoć pokretao porečki mlin uz brojne dokumente i fotografije iz tog vremena. U ekskluzivnom prostoru Galerije Konobon predstavljena je priča o mediteranskoj trilogiji – kruhu, maslinovom ulju i vinu, zastupljenima na ovim prostorima od antike, preko srednjeg vijeka pa do današnjih dana.

 

Iz Baredina smo krenuli put Motovuna. Nakon što su naši gosti snimili vizuru Motovuna iz daljine, uputili smo se prema srednjovjekovnoj jezgri Motovuna. Odmah smo se uputili u galeriju hotela Kaštel kako bi gostima pokazali izložbu “Priča o kamenu”, proizašlu iz foto natječaja “Argonaut 2017.” Nakon zakuske i malog odmora krenuli smo u obilazak i fotografiranje Motovuna, a zatim se uputili i na pizzu. Na rastanku smo izrazili obostrano zadovoljstvo druženjem i potvrdili da ubrzo mi dolazimo u goste na Mali Lošinj.

tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest