Otvorena likovna izložba “Friendship”

Otvorena likovna izložba “Friendship”

U subotu 9. listopada 2021. s početkom u 19 sati je u motovunskoj galeriji „Pet kula” održano svečano otvorenje izložbe „Friendship”, čiji/e su autori/ice apsolventi i profesori s Akademije likovnih umjetnosti Władysław Strzemiński iz poljskog grada Łódźa.

U najavi izložbe autorice i autori su poručili:

“Dolazimo iz jednog grada i jednog sveučilišta. Akademija likovnih umjetnosti u Łódźu dala nam je tlo za razvoj kreativnih strasti. Različiti smo, ali samim time i jako slični. Naše prijateljstvo rodilo se iz ljubavi prema umjetnosti, a iz tog prijateljstva, zajedničke izložbe.”

Na samom otvorenju izložbe prisutne je u ime organizatora pozdravio David Matković, predsjednik Udruge Fotovun, koja upravlja galerijom „Pet kula” te se zahvalio autoricama i autorima na dolasku u Motovun i na prekrasnoj izložbi koja će krasiti zidove motovunske galerije. Prenio je pozdrave i čestitke načelnika Općine Motovun g. Tomislava Pahovića, koji nije mogao prisustvovati otvorenju.

Matković je svoje zadovoljstvo izložbom istaknuo i u ime Turističke zajednice Općine Motovun, koja u ovoj godini bilježi 42% više ostvarenih noćenja gostiju iz Poljske u odnosu na rekordnu 2019. godinu, s time da je porast dnevnih posjetitelja iz Poljske još i veći. Ti podaci govore u prilog tome da je Motovun sve poželjnija destinacija za poljske turiste te su jamstvo da će i ovu izložbu zasigurno pogledati veći broj gostiju iz Poljske. Velike zasluge u realizaciji ove izložbe idu bračnom paru Zwoliński, koji su već nekoliko godina stanovnici Motovuna i bili su glavna poveznica s poljskim umjetnicima.

Na otvorenju je prisutne u ima autorica i autora izložbe pozdravila Ola Ignasiak, nekad polaznica, a danas profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti iz Łódźa. Zanimljivo je kako osim što je sama autorica nekoliko radova na izložbi, na izložbi izlažu i neki njezini nekadašnji profesori, ali i današnji učenici. To je lijepa priča o tri generacije Akademije likovnih umjetnosti, koja je prerasla u prijateljstvo i zajedničku izložbu kojom su obogatili ovogodišnji izložbeni program galerije „Pet kula”.   

Ola Ignasiak se zahvalila domaćinima na gostoprimstvu i rekla kako je ovo jedna od najljepših galerija u kojoj su imali prilike izlagati te potvrdila želju koju je prethodno istaknuo i Matković, a to je da ova izložba bude odličan početak kvalitetne međunarodne umjetničke suradnje između naših dviju zemalja.

Na izložbi sudjeluju: Joanna Cisek, Ola Ignasiak, Irena Zieniewicz, Magda Skowronska, Magdalena Lauk, Marek Sak, Magda Kieron, Zuza Malinowska, Dorota Sak, Karolina Gebka, Bartek Flis i Justyna Maksajda.

Izložba ostaje otvorena do 14. listopada, kada se u galeriji „Pet kula” otvara međunarodna fotografska izložba “The world Breathes again” pod okriljem projekta Art & Culture Korea, koja ostaje otvorena do 24. listopada, kada se ponovno u galeriju vraća izložba “Friendship” poljskih likovnih umjetnika, koja ostaje otvorena do sredine studenog.  

foto: Boris Baran / Udruga Fotovun

Facebooktwitterpinterest