Otvorena izložba Argonaut 2021!

Otvorena izložba Argonaut 2021!

MOTOVUN – U motovunskoj Galeriji Pet kula je u subotu 7.8.2021. godine otvorena izložba najboljih fotografija pristiglih na natječaj “Argonaut 2021 – 71% (Voda)”. Na natječaj se odazvalo 123 autora s 549 fotografija, rekao je na otvaranju izložbe Valdi Šker, tajnik Udruge fotografa Fotovun, koja je organizirala natječaj i ovu izložbu.

Stručni žiri u sastavu: Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split, Daniel Moćan, fotograf i direktor Prizma d.o.o. i Boris Baran, član Upravnog odbora Udruge fotografa Fotovun nakon dva kruga selekcije i ocjenjivanja prvu je nagradu dodijelio Robertu Paviću iz Zagreba za fotografiju “Uttakleiv”, drugo mjesto je osvojila Irena Gregorc iz Kopra za fotografiju “Desert spring”, dok je treće mjesto osvojio Goran Kovačević s fotografijom “Svetost”. Online katalog izložbe možete pogledati na poveznici: ONLINE KATALOG “ARGONAUT 2021”, a pobjedničke fotografije pogledajte ovdje:

Pobjedničke fotografije – Argonaut 2021 “71% (Voda)”

Osim triju novčanih nagrada, dodijeljeno je i deset pohvala za poseban doprinos umjetničkoj kvaliteti izložbe, a dobitnici su: Ivan Banović – “Čarobna šuma – Peruća” (2018), Nenad Martić – “Dobro jutro g. Chance” (2020), Sonja Bajramović – Hajdarović – “Jezero” (2017), Martin Mlinarić – “Život na vodi” (2021), Tomislav Veić – “Plavu u zelenom” (2019), Irena Gregorc – “Dried salt lake Sossusvlei” (2019), Martina Kofol – “Medusa” (2010), Josipa Sabol – “Snowflake 2” (2021), Matjaž Malenšek – “Arterija” (2021), Andrej Folo – “The art of liquid” (2020). Pohvaljene fotografije možete pogledati ovdje:

Pohvaljene fotografije – Argonaut 2021 “71% (Voda)”

Na svečanosti otvorenja izložbe prisutne posjetitelje je u ime organizatora izložbe pozdravio David Matković, predsjednik Udruge fotografa Fotovun, koji je izrazio zadovoljstvo rekordnim odazivom na foto natječaj, kvalitetom pristiglih radova te u konačnici pohvalio izbor žirija, odnosno selekciju od 50 izloženih fotografija.

Odabrane fotografije koje će krasiti zidove Galerije “Pet kula” prikazuju vodeni svijet oko nas, a motivi su zaista raznovrsni – od macro detalja, prekrasnih pejzaža koji prevladavaju do portreta koji prikazuju suživot čovjeka i vode. Zanimljivo je kako su sve tri prvonagrađene fotografije snimljene na egzotičnim lokacijama diljem svijeta – u Norveškoj, Namibiji i Indoneziji, što znači kako imamo raspon od lokacija gdje vode ima u izobilju do lokacija gdje postoji izrazita oskudica vode.

Ovogodišnji foto natječaj i izložba posvećeni su vodi, koja pokriva 71% površine Zemlje, zbog čega se naš planet naziva i Plavim planetom. Voda se nalazi posvuda, u najmanjim stanicama našeg tijela i u prostranim oceanima, a ljudi, životinje i biljke ovise o vodi. Ovogodišnjom temom željeli smo istaknuti značaj vode kao vitalnog resursa za život na Zemlji.

Prisutne je pozdravio i Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun koji je pohvalio suradnju s Udrugom fotografa Fotovun te izrazio zadovoljstvo što se izložba Argonaut 2021 održava petu godinu zaredom, unatoč činjenici što su protekle dvije izložbe realizirane u vrijeme pandemije koronavirusa. Čestitao je svim autoricama i autorima čije su fotografije nagrađene, pohvaljene ili izložene te se zahvalio što je petu godinu zaredom izložba Argonaut dio programa obilježavanja Dana Općine Motovun.

Na kraju je Valdi Šker, tajnik Udruge fotografa Fotovun, predstavio tehničke parametre natječaja i izložbe te proglasio dobitnike nagrada i pohvala.

Izložba se može razgledati početka rujna 2021. godine, svakoga dana od 10 do 18 sati.

Fotografije sa svečanog otvorenja izložbe koje je snimio naš Boris Baran možete pogledajte ovdje:

Facebooktwitterpinterest