Održan VI. Motovunski kolokvij

Održan VI. Motovunski kolokvij

U subotu, 16. studenog 2019., s početkom u 9:30 u Gradskoj kuli “Nova vrata” u Motovunu održano je šesto izdanje međunarodnog znanstvenog skupa Motovunski kolokvij. Ovogodišnja tema odnosila se na dva međunarodna ugovora iz 20-ih godina XX. stoljeća: jedan kojim su definirane civilne granice između nove jugoslavenske države i Kraljevine Italije (Rapalski ugovor) te na čijem je temelju određeno kanonsko uređenje, i drugi – Lateranski ugovor iz 1929. kojim su uređeni pravni odnosi između Svete Stolice i Kraljevine Italije. Kako je dio sjevernojadranskog prostora od 1920. bio u sastavu Kraljevine Italije, Lateranski ugovor primjenjivao se na tome području i imao važnost glede konkretnih pristupa izazovnim crkvenim pitanjima ne samo od strane talijanske države, nego i Svete Stolice.

Skup je tradicionalno okupio eminentne pravnike s područja civilnog i kanonskog prava te nekoliko povjesničara koji su analizirali te ugovore i njihove učinke na području sjevernog Jadrana (Rijeka, kvarnerski otoci, Istra). Na ovogodišnjem skupu je predstavljen zbornik radova s prošlogodišnjeg Motovunskog kolokvija na temu “Habsburgovci i Istra u pravu i povijesti”.

 

Ovim skupom daje se doprinos ne samo poznavanju pravne povijesti Istre i sjevernog Jadrana, nego i prožimanju civilnog i kanonskog prava uslijed kojega je nakon propasti Austro-Ugarske Monarhije oblikovana teritorijalno-politička situacija na čitavom tom prostoru. Riječ je, ujedno, o ključnim događajima bez kojih je nemoguće razumjeti pravne, političke i diplomatske procese između Jugoslavije i Italije u razdoblju od 1947. do 1975. godine. Organizatori su Državni arhiv u Pazinu, Josip Turčinović, Općina Motovun, Udruga fotografa Fotovun i Istarska županija.

Program skupa možete pogledati ovdje:

Facebooktwitterpinterest