Radionica portretne fotografije 2019

Radionica portretne fotografije 2019

Ovoga vikenda je u kuli Nova vrata u Motovunu održana radionica portretne fotografije, koju je vodio profesionalni fotograf Igor Dugandžić – Cigo. Stručnim pristupom, interaktivnim konceptom radionice i nesebičnim dijeljenjem znanja, oduševio je sve polaznike/ce radionice, koji nisu skrivali svoje zadovoljstvo održanom radionicom.

Subota 9.11.2019. | Prvi dan radionice bio je rezerviran za upoznavanje polaznika/ca s uvodom u poziranje (perspektive, izbor objektiva, rakursi, odnos rakursa i visine modela), osnovama portreta (mimika lica, položaj glave, oči, ramena i vrat, česte greške prilikom poziranja) i zamkama prilikom poziranja (konkretni problemi i rješavanje istih). U drugom dijelu intenzivnog subotnjeg programa predavač je dao naglasak na konkretne vrste fotografiranja modela i to – ženskih modela (naglašavanje dobrih stvari i anuliranje loših, obline, osnovne poze), muških modela (osnovne poze, ramena), plus size modela (osnovne poze, odabir odjeće, crop-anje i točke sužavanja) te parova i grupa ljudi (osnovna pravila, pravilo trokuta, ekspresije). Teoretski dio predavanja je popraćen s praktičnom demonstracijom na modelu.

 

Nedjelja 10.11.2019. | Drugi dan radionice započeo je s obradom portretnih fotografija, nakon čega je predavač govorio o inicijalnom pristupu modelima na snimanjima. Zatim je svih 15 polaznika/ca radionice imalo na raspolaganju dvije minute individualnog photo session-a s modelom, kako bi u ograničenom vremenu prezentirali što više stečenog znanja. Svatko je odabrao svoju najbolju fotografiju, nakon čega su zajednički analizirani svi radovi. Radionica je zaključena podjelom potvrda o sudjelovanju i zajedničkom fotografijom.

 

Zahvaljujemo se partnerima radionice – Villa Borgo, koja se pobrinula za coffee break-ove i Konoba “Pod voltom”, koja se pobrinula za ukusnu hranu posluženu za ručak tijekom oba dana radionice.

Organizator radionice je Udruga fotografa Fotovun, uz logističku podršku Općine Motovun i Turističke zajednice Općine Motovun.

S obzirom na veliki interes koji je vladao i ograničeni broj polaznika, najavljujemo kako će početkom sljedeće godine biti novi termin radionice – pratite nas na web-u i društvenim mrežama kako bi pravovremeno dobili detaljnije informacije.

Za prekrasne fotke pobrinuo se Matej Damijanić, a fotografijama s photo session-a zbirku je popunio Valdi Šker.

tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest