Otvorena izložba Argonaut 2019!

Otvorena izložba Argonaut 2019!

U nedjelju 4.8.2019. godine, s početkom u 17 sati, u sklopu službenog programa obilježavanja Dana Općine Motovun održano je svečano otvorenje izložbe fotografija „ARGONAUT 2019 – 1,8+ sec”, koju čini 50 najboljih fotografija po izboru žirija iz foto natječaja Argonaut 2019. Riječ je o trećem izdanju foto natječaja, a izložbu se može razgledati svakoga dana od 9 do 17 sati, sve do 17.9.2019. godine.

Prisutne je na početku pozdravio David Matković, predsjednik Udruge Fotovun, koji se zahvalio suorganizatorima – Općini Motovun i Turističkoj zajednici Općine Motovun. Istaknuo je kako je ova izložba po mnogočemu posebna – nakon dva izdanja foto natječaja Argonaut, izložba se po prvi put postavila u galeriji Pet kula, a po prvi put su na svečanosti otvorenja prisutna sva trojica članova žirija. Iz Splita je u Motovun stigao Jurica Galić Juka, istaknuti član Fotokluba Split, a iz Slavonskog Broda je na Brdo dobrih fotografija stigao Mario Boić, predsjednik prijateljskog Fotokluba Kadar SB. Isto tako, po prvi puta su na svečanosti bili prisutni svi dobitnici nagrada.

Svečanost otvorenja izložbe Matković je iskoristio da najavi kako će na svečanoj sjednici koje se isti dan održavala u Wine & Heritage Hotelu Roxanich Udruzi fotografa Fotovun biti uručena Povelja Općine Motovun, kao nagrada za dosadašnji rezultat i sve ostvarene rezultate. Zahvalio se na predlaganju g. Tomislavu Pahoviću, načelniku Općine Motovun i g. Elvisu Linardonu, predsjedniku Općinskog vijeća Općine Motovun i općinskim vijećnicima na jednoglasnoj odluci da Udruga Fotovun bude ovogodišnji laureat.

Zatim se prisutnima obratio Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun, koji je istaknuo kako od samog osnivanja prati razvoj i rast Fotovuna te se veseli kako se udruga razvija i raste. Rekao je kako je Fotovun postao dio motovunske svakodnevnice i kako je siguran da u Motovunu ne postoji osoba koja ne poznaje dobar dio članova udruge. Izrazio je zadovoljstvo što će na svečanoj sjednici Udruzi fotografa Fotovun biti uručena Povelja Motovun, za što ima bezbroj razloga, a prije svega zbog toga što su u nepune četiri godine postali prepoznatljivi ne samo u Motovunu, nego i puno šire.

“Uspjeli ste u kratkom vremenu podići ljestvicu na zavidnu razinu, postali ste okosnica kulturnih događanja u Motovunu – od izložbi, predavanja, edukacija, natječaja. Sve ono o čemu smo prije mogli samo sanjati, dogodilo se kroz Udrugu fotografa Fotovun.”, naglasio je Pahović.

Obratio se svim članovima udruge te istaknuo kako je biti članom udruge zapravo biti dijelom proširene obitelji te izrazio želju da ova nagrada bude podstrijek cjelokupnom članstvu da entuzijazam bude još veći, iako ga ne nedostaje.

“Gradite svoje odnose, čuvajte se i volite međusobno, jer je to jako bitno u jednoj udruzi. Nastavite raditi sve ovo što ste radili u proteklim godinama, jer ovo što radite je fantastično. Radite odličnu stvar za promociju Motovuna i hvala vam na tome.”, zaključio je Pahović.

Zatim su o samom foto natječaju i samom žiriranju kratko govorili članovi žirija Mario Boić i Jurica Galić Juka, koji su istaknuli koliko je izbor bio težak, ali i izrazili zadovoljstvom krajnjim rezultatom – prekrasnom izložbom.

Tajnik udruge Valdi Šker je iznio ostale informacije o samom foto natječaju, načinu žiriranja i izložbi. Na natječaj čija je tema bila duga ekspozicija prijavilo se 75 autora/ica s 305 fotografija, a pristigle fotografije su bile različitih fotografskih smjerova. Nakon što je Šker objasnio način žiriranja, krenulo se s proglašenjem dobitnika pohvala i nagrada. Dobitnici/e pohvala za poseban doprinos umjetničkoj kvaliteti izložbe jesu Daniela Klokočki, Nenad Milić, Roberto Pavić, Robert Pilepić (2), Nikola Brboleža i Krunoslav Večenaj.

Prvu nagradu i novčanu nagradu od 1.500 kn osvojio je Roberto Pavić iz Zagreba s fotografijom ‘Praha’ snimljenom 2010. godine. Druga nagrada i novčana nagrada od 1.000 kn pripala je Marinu Rauniću iz Pule, koji je 2015. godine snimio fotografiju pod imenom ‘Protok vremena’. Treću nagradu i novčanu nagradu od 500 kn osvojio je Igor Dugandžić iz Zagreba s fotografijom ‘Polipolarnost’, snimljenom netom prije kraja foto natječaja Argonaut 2019.

Što o svojim fotografijama kažu nagrađeni pročitajte ovdje:

1. mjesto – Roberto Pavić, Praha (2010) | Ekspozicija od 50 sekundi korištena je da bi se zamutila površina rijeke Vltave te kako bi se “izbrisali“ svi ljudi koji su šetali Karlovim mostom u Pragu. Magla koja se pojavila kod izlaska sunca pojačala je mističnost na fotografiji.

1. mjesto – Roberto Pavić, Praha (2010)

2. mjesto – Marino Raunić, Protok vremena (2015) | Fotografirano u Veneciji, na rivi (Riva degli Schiavoni) nedaleko od Palazzo Ducale, na mjestu gdje se završava jedan od mnogobrojnih kanala te se istovremeno širi i pretvara u malu lučicu za gondole. Fotoaparat sam naslonio na kameni zidić mosta, navrnuo ND filter te kadrirao tako da mi u prednjem planu bude lučica sa gondolama, a skroz u daljini poznata crkva San Giorgio Maggiore. U jednom trenutku pojavio se ogromni kruzer i to je bilo to – prikaz protoka vremena ne samo kroz produženu ekspoziciju nego i kao sukob tradicionalnog (gondole) i suvremenog (kruzer).

2. mjesto – Marino Raunić, Protok vremena (2015)

3. mjesto – Igor Dugandžić, Polipolarnost (2019) | Objavio sam oglas na društvenim mrežama da tražim modela za fotografiranje portreta. Ideja koja je počela kao nešto sasvim drugačije, evoluirala je u ovo što imate priliku vidjeti na fotografiji u trenutku kada mi se javila prijateljica i rekla da je njena djevojka zainteresirana za suradnju. U isto vrijeme na Youtube-u je svirala Bohemian Rhapsody. Rezultat cijelog tog toka misli u tom trenu je genijalno dočarala Ana na ovoj fotografiji.

3. mjesto – Igor Dugandžić, Polipolarnost (2019)

Nakon proglašenja izložbe otvoreno, druženje je nastavljeno uz prigodnu zakusku, a u 18.30 sati je nastavljeno na putopisnom predavanju poznatog hrvatskog fotografa i putopisca Jurice Galića Juke.

Foto galeriju sa svečanog otvorenja izložbe koju je snimio naš Boris Baran možete pogledati ovdje:

 

Video zapis sa službenog dijela otvorenja izložbe možete pogledati ovdje:

https://www.facebook.com/fotovun/videos/523432505060808/

Facebooktwitterpinterest