Dobitnici Povelje Općine Motovun!

Na svečanoj sjednici Općine Motovun, održanoj 4.8.2019. godine u Wine & Heritage Hotelu Roxanich, Udruga fotografa Fotovun je primila Povelju Općine Motovun.

Povelju je u ime Udruge fotografa Fotovun preuzeo David Matković, predsjednik udruge, koji je pozdravio sve prisutne predstavnike državne, regionalne i lokalne vlasti te se zahvalio na velikom priznanju g. Tomislavu Pahoviću, načelniku Općine Motovun i vijećnicima Općinskog vijeća, na čelu s predsjednikom g. Elvisom Linardonom, koji su jednoglasno donijeli odluku da Udruga fotografa Fotovun bude ovogodišnji laureat.

Matković je istaknuo sjajnu suradnju koju od prvoga dana ima s Općinom Motovun, Turističkom zajednicom Općine Motovun, ostalim organizacijama civilnog društva s područja Općine Motovun, ostalim institucijama koje djeluju na području Općine Motovun (Osnovna škola Vladimira Nazora – područna škola Motovun) i lokalnim gospodarskim subjektima. Udruga posebnu pažnju u svom radu pridaje umrežavanju s ostalim udrugama s područja općine i radu s mladima, kao budućim nositeljima popularizacije fotografije.

Rekao je kako je udruga osnovana 23. siječnja 2016. godine i kako je u tek nešto više od tri i pol godine realizirala brojne projekte te svojim predanim radom visoko podignula ljestvicu i postala svojevrsni ambasador kulturne scene Motovuna. U svom radu, osim što radi na popularizaciji fotografije, udruga promovira Motovun kao fotografsku i turističku destinaciju, a događaji u organizaciji Udruge Fotovun postali su motiv dolaska u Motovun kroz cijelu godinu.

“Dobrodošlica koju Udruga fotografa Fotovun ima u Motovunu od prvog dana je velika čast i obaveza, motivira nas na budemo što bolji. Iako je tek manji broj članica i članova udruge s područja Općine Motovun, svih naših 40-ak članica i članova se doživlja Motovuncima, a osjećamo da i Motovun nas tako doživljava”, zaključio je Matković te se na kraju još jednom zahvalio na vrijednoj nagradi za dosadašnji rad, koja je velika motivacija svim članicama i članovima za daljnji rad.

Osim Matkovića, na svečanoj sjednici su bili prisutni Valdi Šker (tajnik udruge) i Boris Baran (istaknuti član udruge).

Iznimno smo ponosni što smo imali čast biti laureati na istoj svečanosti na kojoj je priznanje Počasnog građanina Općine Motovun dobio prof. Livio Prodan, kojega iznimno cijenimo. Priznanje je to koje je dodijeljeno tek drugi put u povijesti, nakon 167 godina! Čestitke dragom prof. Prodanu! 

Laureati Općine Motovun – prof. Livio Prodan i Udruga fotografa Fotovun

Tekst prijedloga za Povelju možete u cijelosti pročitati ovdje:

Udruga fotografa Fotovun osnovana je u Motovunu 23. siječnja 2016. godine i okuplja 40-ak članica i članova – ljubitelja fotografije, amaterskih i profesionalnih fotografa – s područja cijelog istarskog poluotoka i susjedne Slovenije.

Djelatnost Udruge fotografa Fotovun čine promidžba, razvitak i unaprjeđenje fotografije kao tehničke i umjetničke discipline, popularizacija i razvitak fotografske kulture, poticanje svih oblika stvaralaštva u području fotografije te zaštita i promicanje interesa i uvjerenja članova u tim područjima.

Od samog osnivanja, Udruga fotografa Fotovun je iznimno važan čimbenik kulturne scene u Motovunu i šire. Udruga usko surađuje s Turističkom zajednicom Općine Motovun, Općinom Motovun i drugim organizacijama civilnog društva s područja Općine Motovun u organizaciji raznih kulturnih događanja (s posebnim naglaskom na fotografiju), fotografskom opremanju tiskanih publikacija (Motovunski glasnik, Motovunski statut, zbornici s Motovunskih kolokvija i dr.) i fotografskom praćenju svih važnih manifestacija na području Općine Motovun.

Samo nekoliko mjeseci nakon održane osnivačke skupštine, Udruga fotografa Fotovun je organizirala prvu specijaliziranu fotografsku radionicu na području Općine Motovun pod nazivom „Pejzažna radionica Motovun 2016”, koju su odmah prepoznali renomirani tehnički sponzori – Canon Hrvatska i Kodak Centar. Bio je to jasan pokazatelj visokih ambicija udruge koja je u tri i pol godine svog djelovanja visoko podignula ljestvicu i etablirala se kao jedan od najboljih hrvatskih fotoklubova.

Središnji projekt prve godine djelovanja i svojevrsni poklon zahvale Motovunu, koji je raširenih ruku prihvatio novoosnovanu udrugu, bio je projekt pod nazivom „Zalog za budućnost”. Riječ je o projektu koji je za cilj imao prikupiti, obraditi te pohraniti stare fotografije i razglednice s područja Motovuna iz razdoblja od 1890. do 1940. godine. Tijekom tri mjeseca je iz raznih institucija i privatnih zbirki prikupljeno 300-tinjak starih fotografija i razglednica, koje su digitalizirane i pohranjene, a 200-tinjak starih fotografija i razglednica je kroz nekoliko mjeseci obrađeno od strane vrijednih članova udruge. Na izložbi koja je svečano otvorena 7. kolovoza 2016. godine, na Dan Općine Motovun, izloženo je 97 starih fotografija i razglednica, a osim što je privukla veliki broj posjetitelja Motovuna, izložba je imala i veliku emotivnu važnost za mještane Motovuna, jer prikupljena zbirka fotografija predstavlja istinski „Zalog za budućnost” sadašnjim i budućim generacijama Motovunaca.

Udruga fotografa Fotovun organizira fotografske radionice i predavanja gostujućih fotografskih stručnjaka. U Motovunu su tako gostovali dobitnici najvažnije strukovne nagrade u području fotografije „Tošo Dabac” – prof. Borislav Božić iz Rijeke i Marko Vrdoljak iz Zagreba. U listopadu 2017. godine je portretnu radionicu održao renomirani fotograf Branimir Ritonja, predsjednik Fotokluba Maribor i nositelj prestižnih fotografskih zvanja majstora fotografije i fotografa umjetnika (AFIAP). Udruga je provela dva veća edukacijska ciklusa otvorena za zainteresiranu javnost – „Osnove digitalne fotografije” u 2017. godini i „Osnove obrade digitalne fotografije” u 2019. godini.

Najveći i najzahtjevniji projekt u organizaciji Udruge fotografa Fotovun je svakako dvodnevni festival fotografije Motovun PhotoHill, koji je u travnju ove godine imao svoje drugo izdanje, a koncept festivala sastoji se od predavanja, radionica, izložbi na otvorenom i zatvorenom, predstavljanja najnovije fotografske opreme, sadržaja za najmlađe i drugih popratnih fotografskih sadržaja. Ovogodišnje izdanje je na Brdo dobrih fotografija, što je slogan manifestacije, privuklo 135 akreditiranih sudionika. Odlične povratne reakcije sudionika na program i organizaciju festivala sugeriraju kako će ovo fotografsko događanje rasti iz godine u godinu.

Već od samih početaka, Udruga fotografa Fotovun se redovito predstavlja na najvažnijim fotografskim manifestacijama u Republici Hrvatskoj – Rovinj Photodays-ima, gdje je i partner festivala te na najvećem fotoklupskom susretu u zemlji – Fotooku u Sv. Nedelji. Udruga odlično surađuje sa srodnim udrugama iz zemlje i inozemstva – FK Čakovec, FK Rijeka, FK Zagreb, FK Klik (Sveta Nedelja), FK Kadar SB (Slavonski Brod), FK Lošinj, FK Maribor i dr. U 2018. godini je Udruga fotografa Fotovun realizirala projekt zajedničke izložbe „Prostor moga grada” s dva naša najstarija i najrenomiranija fotokluba – Fotoklubom Zagreb i Fotoklubom Rijeka. Prva od ukupno tri izložbe je otvorena upravo u Motovunu u rujnu, da bi u listopadu preselila u galeriju Principij i u konačnici svoje finale imala u studenom 2018. u galeriji FK Zagreb u Ilici. Dvadeset fotografija koje prikazuju ljepote Motovuna je kroz taj projekt izloženo u dvije renomirane galerije u Rijeci i Zagrebu.

Osim što svoj rad redovito predstavlja na službenim web stranicama www.fotovun.hr i na društvenim mrežama (facebook, instagram), udruga svake godine u svibnju, u sklopu Nacionalnog programa Dana otvorenih vrata RH, organizira Dan otvorenih vrata Udruge Fotovun. Sva događanja u organizaciji udruge su medijski vrlo dobro popraćena, a zabilježena su i brojna gostovanja u TV i radio emisijama.

Kroz svoje redovne sastanke i organizirana foto druženja, udruga provodi internu edukaciju članstva iz područja fotografije, ali naročit fokus u svom radu daje na fotografske radionice otvorene za zainteresiranu javnost, čime izravno doprinosi popularizaciji fotografije, ali i brendiranju Motovuna kao fotografske destinacije. Svojim aktivnim radom, udruga je zajedno s partnerima kreirala brojne kulturne sadržaje, koji su postali motiv ciljanog dolaska u Motovun, čime se izravno doprinosi turističkoj ponudi i promociji Motovuna. U svim svojim aktivnostima udruga kroz fotografiju nastoji promovirati sve ono najbolje što Motovun pruža, pa je tako početkom lipnja ove godine u Wine & Heritage hotelu Roxanich organizirano predavanje na temu „Fotografija u turizmu”, koje je održao Mateo Gobo iz Gobo Creative Solutions i kojim se zapravo htjelo lokalne iznajmljivače i druge dionike u turizmu upoznati s važnošću fotografije za uspješno bavljenje turizmom. Fotografije koje nastaju u sklopu fotografskog praćenja manifestacija i raznih fotografskih radionica, a relevantne su za turističku promociju Motovuna, se redovito daju na korištenje Turističkoj zajednici Općine Motovun.

Udruga, osim s TZO Motovun i Općinom Motovun, usko surađuje s ostalim organizacijama civilnog društva s područja Motovuna, pa je tako u suradnji s udrugom Motovun Off Road organizirala dvije radionice sportske fotografije, a članice i članovi udruge redovito fotografski prate njihovu središnju godišnju manifestaciju u sklopu proslave Praznika rada. U suradnji s Društvom Naša Djeca udruga je u travnju 2017. godine realizirala radionicu „Camera obscura za mlade” pod vodstvom prof. Borislava Božića, a na kraju iste godine je radove viših učenika Osnovne škole Vladimira Nazora – područne škole Motovun izložila na svojoj godišnjoj izložbi. Udruga fotografa Fotovun se uključila kao partner u hvalevrijedni projekt „Budi mi prijatelj”, koji je inicirala Osnovna škola Vladimira Nazora – područna škola Motovun, a čiji je fokus na zajedničkim aktivnostima i međusobnom druženju motovunskih osnovnoškolaca s korisnicima Doma za odrasle osobe Brkač.

Od samog osnivanja, Udruga fotografa Fotovun u kontinuitetu fotografskim sadržajem oprema galeriju hotela Kaštel, gdje su izložene brojne izložbe, od kojih se osim prethodno spomenute izložbe „Zalog za budućnost” i dviju godišnjih izložbi Udruge fotografa Fotovun – „Priroda” (2016.) i „FOURte & CO” (2017.), posebno ističu dvije izložbe fotografije proizašle iz foto natječaja „ARGONAUT” – „Priča o kamenu” (2017.) i „Zub vremena” (2018.).

„ARGONAUT” je središnji fotografski natječaj u organizaciji Udruge fotografa Fotovun, koji vrijednim novčanim nagradama i zanimljivim fotografskim temama svake godine privlači brojne autore/ice da se prijave na natječaj. Foto natječaj rezultira izložbom od 50 najboljih fotografija, čije se svečano otvorenje tradicionalno održava na Dan Općine Motovun. U ovoj se godini održava treće izdanje foto natječaja s temom „1.8+ sec”, koja se bavi dugom ekspozicijom u fotografiji.

Ove godine će se selekcionirana izložba iz foto natječaja „ARGONAUT” po prvi put izložiti u galeriji „Pet kula”, kojom Udruga fotografa Fotovun upravlja od kraja 2017. godine. Nakon pet godina mirovanja, galerija se u veljači 2018. godine vratila mještanima i posjetiteljima Motovuna velikom multimedijalnom izložbom fotografija i timelapse filmova „Tour d’ Istria” renomiranog hrvatskog fotografskog dvojca Romulić i Stojčić. U godinu i pol od ponovnog otvorenja galerije, koliko galerijom upravlja Udruga fotografa Fotovun, je do sada realizirano ukupno 7 izložbi, a do kraja 2019. godine su planirane još 4 izložbe. O kvaliteti upravljanja galerijom najbolje govore brojne prijave umjetnika na natječaj za izlaganje u 2020. godini.

Udruga fotografa Fotovun je u tri i pol godine svog predanog rada visoko podigla ljestvicu, koju će nesumnjivo nastaviti podizati i u budućnosti te pokazala koliko se puno može napraviti za zajednicu u relativno kratkom vremenu. Postala je ambasador i pokretač kulturne scene Motovuna i veliki promotor Motovuna kao turističke destinacije. Ogledni je primjer za sve ostale udruge, a veliku ulogu ima i u umrežavanju s ostalim udrugama na području Općine Motovun.

Ostale fotografije sa svečane sjednice Općine Motovun možete pogledati ovdje:

Facebooktwitterpinterest