Radionica DOF – 1. dan

Radionica DOF – 1. dan

U subotu 2.3.2019. je održan prvi termin radionice ‘Digitalna obrada fotografija’, koja je u vijećnicu Općine Motovun privukla veliki broj zainteresiranih polaznika/ca sa zajedničkom željom da nauče kako “izvući” maksimum iz snimljenih fotografija. Edukatori na radionici DOF su članovi udruge s iskustvom u održavanju sličnih radionica.

Nakon kratkog predstavljanja ciljeva radionice i uvoda u svijet digitalne fotografije, David Matković (predsjednik Udruge Fotovun) je prisutnim polaznicima demonstrirao rad u besplatnim alatima za osnovnu obradu fotografija – uređivaču fotografija integriranom u Windows operativni sustav, online editoru PIXLR i besplatnom programu GIMP. Zatim je objasnio razlike između rada s jpeg formatom i s RAW formatom te predstavio softverske alate koji će biti korišteni tijekom radionice. Za provedbu radionice se koriste besplatne probne (trial) verzije softverskih alata Adobe Lightroom i Adobe Photoshop te besplatna verzija zbirke alata za obradu fotografija Nik Collection.

Nakon kratkog predstavljanja Adobe Lightroom sučelja i početnog unosa (importiranja) fotografija, vođenje radionice je nastavio Valdi Šker (tajnik Udruge Fotovun) koji je detaljno upoznao polaznike/ce radionice sa svim funkcijama tog popularnog softverskog alata, s posebnim naglaskom na mogućnosti develop modula. Demonstrirao je i brojne mogućnosti organizacije fotografija korištenjem Lightroom softvera.

Nakon detaljnog prikaza mogućnosti koje pruža Adobe Lightroom, Šker je prezentirao mogućnosti svakog pojedinog alata u sklopu zbirke Nik Collection uz napomenu kako je riječ o dodatku (plug-in) za Lightroom i Photoshop. Prikazano je kako uz pomoć Nik Collection zbirke dobiti sjajne crnobijele fotografije, kako povratiti oštrinu na fotografijama, kako minimizirati šum na fotografijama, kako “oživjeti” boje na fotografijama, kako spajati fotografije u različitim fotografijama itd.

Prvi termin radionice je završio u 19.50 sati, a na sljedećem terminu se u svojstvu edukatora priključuje i član udruge Matej Damijanić, koji će polaznike/ce detaljno upoznati s mogućnostima Adobe Photoshop-a. Za kraj radionice je planirana karakteristična obrada za osnovne fotografske smjerove:

  • Obrada pejzažnih fotografija
  • Obrada portretnih fotografija
  • Obrada crno-bijelih fotografija
  • Obrada fotografija arhitekture
  • Obrada HDR fotografija
  • Obrada (restauriranje) starih fotografija

Ovdje možete pogledati fotografije s prvog dana radionice:

 

fotografije: Boris Baran | tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest