Fotovun na Lošinju

Fotovun na Lošinju

Ovoga vikenda smo unatoč burnom vremenu posjetili naše drage prijatelje iz Foto Klub Lošinj koji su nas zbilja prekrasno ugostili. Nakon što su skoro sve trajektne linije u zemlji tijekom subote bile u prekidu, u nedjelju ujutro je pomorski promet uspostavljen i 11-ero Fotovunki i Fotovunaca se prema planu moglo uputiti prema Lošinju. Iz Brestove smo krenuli u 9.30 sati i uz nekoliko kraćih zaustavljanja u Mali Lošinj stigli oko 11.20 sati, a tamo nas je dočekao Sandro Puncet, predsjednik prijateljskog nam Foto Kluba Lošinj.

 

Prva stanica nam je bio dugo iščekivani Muzej Apoksiomena. Muzej nas je svih oduševio i sada nam je još jasnije zbog čega je lani proglašen najboljim muzejom u Hrvatskoj, a ove godine kandidiran za Europski muzej godine. Zahvaljujemo se ravnatelju Muzeja na popustu za ulaznice i g. Nikoli Andrijčiću na odličnom vođenju. Bilo je iznimno zanimljivo vidjeti i čuti detalje o veličanstvenom kipu Apoksiomena, najočuvanijem i najvrijednijem primjerku od njih ukupno samo 5, odnosno samo 2 brončana u svijetu. U muzeju nam je bilo predivno, tako da smo se unutra zadržali više od sat vremena.

 

Kad smo završili s obilaskom muzeja, ispred nas je čekala brojna ekipa domaćina – članova FK Lošinj, s kojima smo uz razgovor prošetali Malim Lošinjom i zatim se zaputili na ručak.

 

Domaćini su iskazali iznimno gostoprimstvo te smo siti i napiti mogli nastaviti turneju otokom, a sljedeće su destinacije bile dva prekrasna vidikovca – tematski vidikovac Providenca s pogledom na Mali Lošinj i šire te Sveti Ivan s pogledom na Veli Lošinj, Velebit i šire.

 

Nakon što smo se provjetrili na buri, krenuli smo prema posljednjoj postaji lošinjskog izleta – Velom Lošinju, gdje su neki na toplom uz razgovor pijuckali kavicu, a neki hrabriji nastavili s fotografiranjem na buri, a pojedinci su i osjetili koja je temperatura mora u Velom Lošinju. Rastanak je stigao prebrzo, jer smo morali krenuti na posljednji trajekt dana u 19 sati. Zahvalili smo se sjajnim domaćinima i izrazili želju da se što prije vidimo u Motovunu, vjerujemo već na Motovun PhotoHill-u!

tekst: David Matković, foto: Boris Baran, David Matković, Deni Peršić, Danijela Bučić, Bojan Družeta, Roberta Faraguna Zahtila

Facebooktwitterpinterest