Fotovun na Lošinju

Ovoga vikenda smo unatoč burnom vremenu posjetili naše drage prijatelje iz Foto Klub Lošinj koji su nas zbilja prekrasno ugostili. Nakon što su skoro sve trajektne linije u zemlji tijekom subote bile u prekidu, u nedjelju ujutro je pomorski promet uspostavljen i 11-ero Fotovunki i Fotovunaca se prema planu moglo uputiti prema Lošinju. Iz Brestove smo krenuli u 9.30 sati i uz nekoliko kraćih zaustavljanja u Mali Lošinj stigli oko 11.20 sati, a tamo nas je dočekao Sandro Puncet, predsjednik prijateljskog nam Foto Kluba Lošinj.

 

Prva stanica nam je bio dugo iščekivani Muzej Apoksiomena. Muzej nas je svih oduševio i sada nam je još jasnije zbog čega je lani proglašen najboljim muzejom u Hrvatskoj, a ove godine kandidiran za Europski muzej godine. Zahvaljujemo se ravnatelju Muzeja na popustu za ulaznice i g. Nikoli Andrijčiću na odličnom vođenju. Bilo je iznimno zanimljivo vidjeti i čuti detalje o veličanstvenom kipu Apoksiomena, najočuvanijem i najvrijednijem primjerku od njih ukupno samo 5, odnosno samo 2 brončana u svijetu. U muzeju nam je bilo predivno, tako da smo se unutra zadržali više od sat vremena.

 

Kad smo završili s obilaskom muzeja, ispred nas je čekala brojna ekipa domaćina – članova FK Lošinj, s kojima smo uz razgovor prošetali Malim Lošinjom i zatim se zaputili na ručak.

 

Domaćini su iskazali iznimno gostoprimstvo te smo siti i napiti mogli nastaviti turneju otokom, a sljedeće su destinacije bile dva prekrasna vidikovca – tematski vidikovac Providenca s pogledom na Mali Lošinj i šire te Sveti Ivan s pogledom na Veli Lošinj, Velebit i šire.

 

Nakon što smo se provjetrili na buri, krenuli smo prema posljednjoj postaji lošinjskog izleta – Velom Lošinju, gdje su neki na toplom uz razgovor pijuckali kavicu, a neki hrabriji nastavili s fotografiranjem na buri, a pojedinci su i osjetili koja je temperatura mora u Velom Lošinju. Rastanak je stigao prebrzo, jer smo morali krenuti na posljednji trajekt dana u 19 sati. Zahvalili smo se sjajnim domaćinima i izrazili želju da se što prije vidimo u Motovunu, vjerujemo već na Motovun PhotoHill-u!

tekst: David Matković, foto: Boris Baran, David Matković, Deni Peršić, Danijela Bučić, Bojan Družeta, Roberta Faraguna Zahtila

Facebooktwitterpinterest