Foto druženje: Sjeverozapadna Istra

Prošlog vikenda, u nedjelju 2.12.2018. godine, ponovno smo se zaputili u prirodu, a ovoga puta smo se odlučili za obilazak lokacija u sjevernom dijelu najdraže nam Istre.

Iako su vremenski uvjeti bili prijeteći, ništa nije moglo omesti 12-ero visokomotiviranih Fotovunaca (i onih koji se tako osjećaju) da se ponovno lijepo provedu u prirodi, uz druženje i fotografiranje. Nakon što smo se okupili u Bujama i popili jutarnju kavu krenuli smo put slapa (ponora) Butori. Nedugo nakon što smo stigli već se ekipa raštrkala po stijenama ponora i pažljivo su se zauzimale pozicije za fotografiranje slapa, namještali stativi te postavljali fotoaparati.

Iskusniji su članovi podučavali one manje iskusne i to nam je jedna od najdražih slika koje viđamo na našim foto druženjima.

 

Kada su svi skupili kadrove koje su željeli, došlo je vrijeme za sljedeću točku našeg puta, a to je bilo selo Vrnjaki, koje je u potpunosti napušteno 50-ih godina prošlog stoljeća. Posljednji stanovnik pokopan je 1958. godine, a većina je iselila u Argentinu. Ruševine nekadašnjih impozantnih zdanja, potporni zidovi uz cestu koja je mjestimično bila i popločena, crkvica, bunar, ostatci vodenice nedaleko sela i drugi detalji svjedoče moći koju je zasigurno uživalo ovo selo u ne tako dalekoj prošlosti. Nažalost, selo propada iz dana u dan, polako ga guta vegetacija i preporučamo vam da ga posjetite dok se još uvijek naziru nekadašnji obrisi nekoć zasigurno vrlo žive sredine.

 

Nakon Vrnjaka smo se zaputili na posljednju foto destinaciju dana, a to je tzv. “Istarska pustinja” nedaleko mjesta Šterna, koju čine “dine” od lapora. Za sve koji žele znati više o laporu – istrapedia | Lapor. Već se bio početi spuštati mrak i nismo imali puno vremena za snimiti prekrasan krajolik, kojemu ćemo se sigurno još vraćati.

 

Nakon što smo svoju foto opremu spremili u torbe, krenuli smo put okrijepne stanice zvane San Servolo kako bismo uz odlično pivo i ukusnu hranu nadoknadili izgubljene kalorije.

Već planiramo sljedeće fotodruženje i jako mu se veselimo! :-)

foto i tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest