Osvrt na 2017. godinu

Osvrt na 2017. godinu

Ususret kraju godine s velikim se zadovoljstvom i ponosom prisjećamo realiziranih aktivnosti i projekata Udruge fotografa Fotovun u godini na izmaku. Iznimno aktivnu i uspješnu godinu smo “upakirali” u kratki video od 2 minute, a ispod video uratka možete pogledati detaljniji opis aktivnosti. Pogledajte kako izgleda druga godina našeg postojanja i djelovanja u kratkim crtama:

21.1.2017. 1. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA UDRUGE – predsjednik i tajnik udruge su izložili izvještaj o radu i financijski izvještaj za 2016. godinu (prva godina djelovanja udruge). Nakon toga su izneseni ambiciozni program rada i financijski plan za 2017. godinu. Tom je prilikom obilježen i 1. rođendan Udruge Fotovun;

17.2-18.2. RADIONICA SPORTSKE FOTOGRAFIJE (Motovun, Tar – staza MX Park Palpam) – trodnevna radionica pod vodstvom našeg člana Mateja Damijanića. Teoretski dio radionice odvijao se u Motovunu tijekom dva dana, dok se terenski dio radionice odvijao na stazi MX Park Palpam u Taru. Polaznici radionice su imali priliku upoznati se s osnovnim pravilima sportske fotografije te dobiti praktične i detaljne smjernice za bavljenje ovim žanrom fotografije.

14.3.2017. GOSTOVANJE MARKA VRDOLJAKA U MOTOVUNU – višestruko nagrađivani hrvatski fotograf i snimatelj Marko Vrdoljak (dobitnik najprestižnije fotografske nagrade u RH „Tošo Dabac“ 2013. godine) održao je u Motovunu dva izvrsna predavanja o Nacionalnom parku Brijuni i aktu u fotografiji. Tijekom trosatnog interaktivnog druženja, Vrdoljak je kroz prikazivanje prekrasnih fotografija iz svoje dvije najnovije fotomonografije na zanimljiv način nesebično s zainteresiranom publikom podijelio svoje bogato fotografsko znanje i iskustvo.

Ožujak 2017. RADIONICA „OSNOVE DIGITALNE FOTOGRAFIJE“ – Radionica je započela 4. ožujka 2017. godine, a tijekom četiri subotnja termina u ožujku 20-ero polaznica i polaznika radionice su u ukupno 10-ak sati trajanja radionice imali priliku steći osnovna znanja iz područja Osnova digitalne fotografije. Cilj radionice bio je odgovoriti društvenim potrebama te podizanjem fotografskog znanja kod polaznica i polaznika potaknuti kvalitetnije korištenje digitalne fotografske tehnologije, koja je postala opće dobro i već godinama nije isključiva privilegija profesionalaca. Provedbom radionice “Osnove digitalne fotografije” također se doprinijelo promociji fotografije kao grane tehničke kulture i umjetnosti, što je jedan od primarnih ciljeva Udruge Fotovun.

29.4.2017. RADIONICA „CAMERA OBSCURA ZA MLADE” – U subotu 29.4.2017. u Motovunu je u organizaciji Udruge fotografa Fotovun, Društva Naša Djeca Motovun i Općine Motovun održana radionica „Camera obscura“ za učenike viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora – područne škole Motovun. Radionici je prisustvovalo 12-ero učenica i učenika od petog do sedmog razreda, koji su imali priliku učiti o samim temeljima fotografije od prof. Borislava Božića, koji se još jednom pokazao kao sjajan edukator i pedagog te izniman fotografski stručnjak koji svoje bogato znanje nesebično prenosi na mlađe generacije. Bilo je predivno vidjeti kako mladi Motovunci pozorno slušaju upute prof. Božića i zatim ih primjenjuju u praksi. Imali su jedinstvenu priliku upoznati samu esenciju fotografije – prapočelo, prirodni fenomen „hvatanja“ elementarnog fizikalnog zakona u običnu kutiju za cipele i spoznati kako se iza običnog „klika“ krije magični proces pisanja svjetlom. Mogli su i sami ući u kutiju pomoću velike naglavne camere obscure, unutar koje se projicira “slika” vanjskog svijeta. Polaznici radionice camere obscure naučili su princip rada fotografskoga aparata, prošli postupak kemijske obrade foto materijala te ušli u bezgranični prostor kreativne fotografije. Program ove radionice predstavlja temelj razumijevanja tehničko-tehnološkoga i kreativnoga aspekta fotografske slike.

Travanj 2017. – OPREMANJE VLASTITOG FOTOGRAFSKOG STUDIJA – izrazito što ponosni što smo u tek nešto više od godinu dana postojanja i djelovanja iz vlastitih sredstava uspjeli opremiti vlastiti fotografski studio koji je sada na raspolaganju za korištenje našim članicama i članovima. U planu je drugoj polovici godine u vlastitoj režiji organizirati veliku radionicu portretne fotografije.

5.5. – 7.5. ROVINJ PHOTODAYS 2017 – drugu godinu zaredom aktivno smo sudjelovali u programu najvažnije fotografske manifestacije u Hrvatskoj, ove godine i kao partner festivala. Predstavili smo se u društvu ponajboljih hrvatskih fotoklubova na Forumu fotoklubova, a naši su članovi sudjelovali na foto maratonu, gdje je naš tajnik Valdi Šker osvojio prvu nagradu u kategoriji Pokret. Timski smo pogledali sve izložbe te nazočili predavanjima u sklopu festivala. Veliku pažnju pridajemo suradnji s ostalim fotoklubovima te uspostavljanju kontakata u svijetu fotografije, te Rovinj Photodays vidimo kao idealnu priliku za to.

27.5. 2017. DAN OTVORENIH VRATA UDRUGE FOTOVUN – u sklopu Nacionalnog programa Dana otvorenih vrata udruga Republike; Posjetitelji su se mogli na info pultu Udruge Fotovun informirati o udruzi, o aktivnostima i projektima koje udruga provodi, te o budućim planovima udruge. Članice i članovi udruge su kroz ugodan razgovor zainteresirane posjetitelje informirali o mogućnostima učlanjenja u udrugu, ostvareni su i neki kontakti za buduće suradnje, te su posjetiteljima podijeljeni promotivni materijali udruge. Na dva ekrana koji su se nalazili na info pultu prikazivale su se fotografije članica i članova udruge, te informativni video s projektima i aktivnostima koje je udruga provela u 2016. godini. Središnji dio Dana otvorenih vrata Udruge Fotovun bilo je besplatno portretno fotografiranje u novoopremljenom studiju udruge. Brojni zainteresirani posjetitelji opustili su se među studijskom opremom pod vodstvom fotografa te su u opuštenoj atmosferi nastali zbilja prekrasni portreti, svaki sa svojom pričom. Svoje su portrete u Fotovun studiju tako snimile mame s bebicama, društvo s djevojačke zabave, talijanski bračni par koji slavi 46. godišnjicu braka, te brojni drugi mještani i gosti Motovuna. Na kraju snimanja, svi su posjetitelji ostavili svoje e-mail kontakte, kako bi fotografije nakon obrade otputovale na sve strane svijeta – primjerice, prva gošća studija bila je iz Južne Koreje.

3.6.2017. FOTOGRAFSKO PRAĆENJE FESTIVALA VELI JOŽE – fotografski pratimo sve manifestacije u Motovunu. Fotografije se daju na raspolaganje Turističkoj zajednici Općine Motovun. 21.10. smo fotografski popratili Festival terana i tartufa.

14.6. OTVARANJE FOTO NATJEČAJA ARGONAUT 2017: „PRIČA O KAMENU | LA STORIA DELLA PIETRA“ – Iz Udruge fotografa Fotovun, organizatora foto natječaja i izložbe, su sredinom lipnja pozvali sve zaljubljenike u fotografiju, amaterske i profesionalne fotografe da postanu suvremeni foto Argonauti te da svojim fotografijama “doplove” do Motovuna. Legenda naime kazuje kako su Jazon i Argonauti plovili podno Motovuna, otud i sam naziv foto natječaja. Pozivu na foto natječaj “ARGONAUT 2017 – Priča o kamenu | La storia della pietra” se odazvalo 105 autora/ica koji su sa svojih 500-tinjak fotografija “doplovili” u Motovun zaključno s 26. srpnjem 2017. godine.

6.8. IZLOŽBA ARGONAUT 2017 – „Priča o kamenu | La storia della pietra“. U nedjelju 6. kolovoza 2017. godine s početkom u 18h, u sklopu obilježavanja Dana Općine Motovun otvorena je izložba ARGONAUT 2017 – „Priča o kamenu | La storia della pietra“. Izložbu čini 50 odabranih fotografija iz istoimenog foto natječajaNa kraju svečanosti proglašeni su dobitnici triju nagrada po mišljenju stručnog žirija (prof. Borislav Božić, Đani Celija, David Matković) – 3. mjesto (500 kn) osvojio je Zoran Jelača s fotografijom pod nazivom „Prvić“, 2. mjesto (1.000 kn) Zvonimir Perić s fotografijom pod nazivom „speed and dust“, a pobjednik 1. foto natječaja Argonaut je Doriano Orbanić s fotografijom „Veli Jože“ – novčana nagrada 1.500 kn. Izložba je još uvijek postavljena.

24.9. SUDJELOVANJE NA MANIFESTACIJI „FOTOOKO 2017“ – naša je delegacija sudjelovala na jednodnevnoj fotografskoj manifestaciji u organizaciji Fotokluba Klik iz Sv. Nedelje. Mi na proljeće iduće godine planiramo održati sličnu fotografsku manifestaciju u Motovunu, koja će biti namijenjena svim ljubiteljima fotografije, amaterskim i profesionalnim fotografima, a sastojati će se od radionica, predavanja, predstavljanja fotografske opreme, izložbi i sl.

28.10. PORTRETNA RADIONICA POD VODSTVOM BRANIMIRA RITONJE – u subotu 28.10.2017. godine u Motovunu je u organizaciji Udruge fotografa Fotovun održana radionica portretne fotografije pod vodstvom renomiranog slovenskog fotografa Branimira Ritonje, koji je ujedno i dugogodišnji predsjednik uglednog Fotokluba Maribor. Radionici je prisustvovalo 23-oje sudionika/ca, većim dijelom članova/ica Udruge fotografa Fotovun, a ista se sastojala od teoretskog te praktičnog dijela u studiju udruge i na vanjskom svjetlu.

12.11. DRUŽENJE S FK LOŠINJ – U nedjelju 12.11.2017. godine ugostili smo naše kolegice i kolege iz Malog Lošinja. S otoka vitalnosti stiglo je 11-ero članica i članova Foto Kluba Lošinj. Bilo nam je iznimno zadovoljstvo provesti sunčanu nedjelju u dobrom društvu, zabavnoj atmosferi i zajedničkom fotografiranju. Družili smo se i fotografirali u jami Baredine, a zatim smo kolege ugostili u našem Motovunu.

23.11. PETOGODIŠNJI ZAKUP GALERIJE “PET KULA” – najljepša galerija središnje Istre – galerija Pet kula – nakon skoro pet godina nesavjesnog upravljanja dosadašnjeg zakupoprimca vraća se Motovunu. Kao dobar i savjestan gospodar Općina Motovun je odlučila taj prekrasan prostor staviti u njegovu funkciju i otvoriti ga Motovuncima te njihovim gostima. Prijavili smo se na raspisani natječaj i kao udruga čiji se ciljevi rada poklapaju s onima idealnog zakupoprimca ispunili sve propisane uvjete, a veseli nas što Općina u nama vidi kvalitetne suradnike s kojima će zajednički upravljati galerijom i pretvoriti je u kulturno središte Motovuna – mjesto gdje će se ispreplitati umjetnosti, mjesto gdje će se nuditi kvalitetan kulturni sadržaj. Ponosni smo što imamo mogućnost upravljanja galerijom Pet kula, tim iznimno vrijednim resursom za lokalnu zajednicu. Sebe vidimo kao jedne od pokretača kulturnih aktivnosti u Motovunu, a ova nas zajednička suradnja približava željenoj viziji – Udruzi fotografa Fotovun kao jednom od najboljih hrvatskih fotoklubova. Svojim aktivnostima i projektima u manje od dvije godine utabali smo put prema ostvarenju te vizije, a ova nam prilika otvara mogućnost da to ostvarimo i nadmašimo prije no što smo se ikada mogli nadati. Naš nam rast daje obavezu da svoj angažman u kulturnom životu Motovun dignemo na još višu razinu, da budemo kohezijski faktor koji će na jednom mjestu okupljati različite vidove umjetnosti, a naši nam rezultati i ciljevi udruge daju za pravo da sebe vidimo kao kompetentne upravitelje galerijom. Za nas kao udrugu je upravljanje galerijom „Pet kula“ velika odgovornost, prvenstveno prema Općini Motovun kao vlasniku prostora i Motovuncima kao ključnim dionicima, no sigurni smo kako ćemo u tome biti uspješni te da ćemo opravdati ukazano povjerenje. Galerija postaje centar naših aktivnosti, naše sjedište, mjesto je to na kojem se iznimno ugodno osjećamo i mjesto na kojemu ćemo zajednici nuditi ono što se on nas očekuje – uspješan rad i kvalitetan sadržaj.

2.12.2017.  – GODIŠNJA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA UDRUGE FOTOVUN “FOURte & CO” – u subotu 2.12.2017. godine svečano je otvorena 2. godišnja izložba fotografija članova Udruge fotografa Fotovun, koja predstavlja krunu druge godine postojanja i uspješnog djelovanja motovunske udruge koja okuplja 40 članica i članova sa područja cijele Istre, ali i šire. Središnji dio izložbe pod nazivom „FOURte“ čini 36 okvira s ukupno 144 fotografije, koje su rezultat vrijednog i kreativnog fotografskog stvaralaštva 22-oje članica i članova udruge. Kroz četiri tematski povezane fotografije u jednom okviru članice i članovi Udruge Fotovun predstavljaju se posjetiteljima izložbe sa svojim ponajboljim radovima u fotografskim smjerovima koji predstavljaju njihovu najveću snagu – njihov “forte”. Široka lepeza motiva, kolorita i fotografskih smjerova uvodi vas u raskošni svijet Fotovunaca. Kroz ovu izložbu imate priliku upoznati njihov rad te saznati u kojim se fotografskim temama najbolje osjećaju i ostvaruju svoje najbolje rezultate. Od detalja i portreta do raskošnih pejzaža, od crno-bijelih fotografija do fotografija živopisnih boja, Fotovunci vam nude najbolje od sebe. U posebnom dijelu izložbe pod nazivom „Camera obscura“ izložene su 24 fotografije 12-ero učenica i učenika Osnovne škole Vladimira Nazora – područne škole Motovun, koji su sudjelovali na radionici „Camera obscura za mlade“ pod vodstvom prof. Borislava Božića. Radionica je realizirana krajem travnja 2017. godine u organizaciji Udruge fotografa Fotovun, Društva Naša Djeca Motovun i Općine Motovun. Fotografije su učenici snimili „camerom obscurom“, odnosno kutijom za cipele pretvorenom u preteču fotoaparata. Svjetlosni zapisi ovjekovječeni na fotografskom papiru razvijeni su u negativ u improviziranom studiju, a na kraju procesa članovi udruge su digitalizirali negative i pretvorili ih u fotografije koje prikazuju Motovun iz perspektive osnovnoškolaca, koji su vrijedno primijenili stečeno znanje i kreirali prava mala remek djela.

Sjajna je godina za nama, a u 2018. godinu ulazimo još jače i odlučnije! Pratite nas i pridružite nam se u Motovunu!

Vaša Udruga fotografa Fotovun

Facebooktwitterpinterest