Svečano otvorenje “Priče o kamenu”

Svečano otvorenje “Priče o kamenu”

U nedjelju 6.8.2017. godine s početkom u 18h na rasporedu je svečano otvorenje izložbe ARGONAUT 2017 – „Priča o kamenu | La storia della pietra“, koju čine najbolje fotografije iz istoimenog foto natječaja. Iz Udruge fotografa Fotovun, organizatora foto natječaja i izložbe, su sredinom lipnja pozvali sve zaljubljenike u fotografiju, amaterske i profesionalne fotografe da postanu suvremeni foto Argonauti te da svojim fotografijama “doplove” do Motovuna. Legenda naime kazuje kako su Jazon i Argonauti plovili podno Motovuna, otud i sam naziv foto natječaja. Pozivu na foto natječaj “ARGONAUT 2017 – Priča o kamenu | La storia della pietra” se odazvalo 105 autora/ica koji su sa svojih 500-tinjak fotografija “doplovili” u Motovun zaključno s 26. srpnjem 2017. godine.

Žiriju u sastavu prof. Borislav Božić (ugledni fotografski stručnjak i predsjednik Fotokluba Rijeka), Đani Celija (profesionalni fotograf iz Pule) i David Matković (predsjednik Udruge fotografa Fotovun) nije bilo lako odabrati fotografije koje će poput kamena graditi izložbu koja će posjetiteljima ispričati jedinstvenu “Priču o kamenu”, a još teže je bilo odabrati dobitnike novčanih nagrada i pohvala, koji će biti proglašeni na svečanom otvorenju izložbe u nedjelju 6.8. u 18.00h u galeriji hotela Kaštel u Motovunu. Projekt je realiziran u suradnji s Općinom Motovun, Turističkom zajednicom Općine Motovun, Zajednicom Talijana Andrea Antico iz Motovuna te lokalnim poslovnim subjektima – poduzećem Motovun Park d.o.o. i konobom “Pod voltom”.

Član žirija, ugledni fotografski stručnjak prof. Borislav Božić je o foto natječaju i izložbi napisao sljedeće:       

Kamen. Tvrd kao kamen. Trajan kao kamen. Škrt kao kamen. Sve su ovo odrednice kojima definiramo određene osobine čovjeka ili pojava koje nas okružuju. Kamen je i metafora i stvarnost u našim životima. Kamen je neminovan u životnom, kulturalnom, egzistencijalnom, umjetničkom čovjekovu hodu kroz povijest.

Naš je daleki predak shvatio iz iskustva da je kamen, ma koliko tvrd,  ipak materijal  koji se može oblikovati  tako da od njega pravi prva koplja za lov i sječiva za obradu hrane. A kada prestane biti nomad i počinje stacionarni ili sjedilački život,  od njega pravi svoja prva skrovišta na mjestima gdje kamen dominira. Kamen je egzistencijalno važan i bitan, ali isto tako ima i važnu ulogu u duhovnom životu toga našega davnog pretka. Dovoljno je samo spomenuti prekrasno, monumentalno djelo prethistorijske umjetnosti,  Veneru iz Willendorfa, napravljenu od vapnenca veličine svega 11,5 cm.

Ako tu cijelu evolucijsku spiralu preskočimo sve do današnjih dana ili do bliske prošlosti i zadržimo se u primorju, u Istri,  onda je nedvojbeno jasno da je kamen ključna životna supstanca. Od omeđivanja vlastitoga posjeda suhozidom ili ograđivanje mjesta za ovce,  mrgara, ili pak do gradnje vlastitoga doma. Ma ne samo kuće,  već svega što se izgrađuje,  gradi  od kamena. Cijeli gradovi kamenom su napravljeni. Kamen je u pjesmi opjevan. U kamenu, iz kamena i od kamena težak je život živio,  istarski težak.

Na natječaj Argonaut 2017. s temom kamena koji je raspisao Fotovun, fotoklub iz Motovuna, prijavio se respektabilan broj autora. Pristigle fotografije doista interpretiraju kamen u svim njegovim pojavnim oblicima:  od čiste neartikulirane prirodne forme do pomno obrađenih oblika u visoka umjetnička djela. Ispričana je priča u rasponu od prapočela do esencije života. Kamen je ovdje odrednica i putokaz i kulturne  i egzistencijalne baštine.

Prof. Borislav Božić, član žirija

Legenda kazuje kako je Argonauta bilo 50, a zidove galerije hotela Kaštel će krasiti isto toliko fotografija i to: Sudionici izložbe “Priča o kamenu”

Veselimo se Vašem dolasku, vidimo se u Motovunu!

photo: Miljenko Marotti – Monoliti (2011)

Facebooktwitterpinterest