Radionica: Osnove digitalne fotografije

Završena radionica “Osnove digitalne fotografije”

Subotnjom foto šetnjom po suncem obasjanom Motovunu, praktičnom primjenom stečenih znanja na terenu, upoznavanjem s osnovama obrade digitalnih fotografija i podjelom potvrdi o pohađanju radionice, Udruga fotografa Fotovun privela je završetku svoju prvu radionicu “Osnove digitalne fotografije”, koja je tijekom četiri vikenda u Motovun privukla 20-ero polaznica i polaznika svih generacija.

 

Radionica je započela 4. ožujka 2017. godine, a tijekom četiri subotnja termina u ožujku polaznice i polaznici radionice su u ukupno 10-ak sati trajanja radionice imali priliku steći osnovna znanja iz područja Osnova digitalne fotografije. U prvom terminu predavači iz Udruge Fotovun – tajnik Valdi Šker i predsjednik David Matković – polaznike su upoznali s povijesti i razvojem fotografije, dijelovima fotoaparata te ekspozicijskim trokutom, koji predstavlja temelj za ozbiljnije bavljenje fotografijom. Na sljedećem predavanju govorilo se o svjetlu, bojama, pravilnom eksponiranju, balansu bijele boje, šumu i ostalim osnovnim pojmovima iz područja digitalne fotografije, kao i o kompoziciji te pravilima kod kadriranja. U trećem terminu govorilo se o osnovnim fotografskim žanrovima i pravilima koja vrijede za svaki od njih, pa su tako polaznice i polaznici dobili osnovne smjernice za pejzažnu fotografiju, portretnu fotografiju, fotografiranje pokreta, fotografiranje arhitekture, uličnu fotografiju, makrofotografiju, fotografiranje koncerata itd.

 

Kao što to inače biva, “šećer” je stigao na kraju, jer se četvrti termin radionice većim dijelom odvijao na suncem obasjanim trgovima i ulicama Motovuna. Na zidinama i u motovunskim uličicama isprobavala su se znanja stečena na radionici, a članice i članovi udruge konstantno su bili na usluzi polaznicama i polaznicima oko svih pitanja i savjeta. Fotografirali su se pejzaži, portreti, detalji i svatko je za sebe pronalazio nešto zanimljivo. 

 

Zatim su članice i članovi Udruge Fotovun u galeriji hotela Kaštel prezentirali svoju prošlogodišnju skupnu izložbu “Priroda”, nakon čega su se svi preselili u vijećnicu gdje su na fotografijama koje su snimili polaznici radionice demonstrirane osnove obrade digitalnih fotografija, kako bi se stekla potrebna znanja za poboljšanje svojstava fotografija. Na kraju radionice polaznicama i polaznicima su podijeljene potvrde o pohađanju radionice, razmjenjena su iskustva i dojmovi, a neki od polaznika radionice su se već priključili članstvu Udruge Fotovun.

 

Cilj radionice bio je odgovoriti društvenim potrebama te podizanjem fotografskog znanja kod polaznica i polaznika potaknuti kvalitetnije korištenje digitalne fotografske tehnologije, koja je postala opće dobro i već godinama nije isključiva privilegija profesionalaca. Provedbom radionice “Osnove digitalne fotografije” također se doprinijelo promociji fotografije kao grane tehničke kulture i umjetnosti, što je jedan od primarnih ciljeva Udruge Fotovun.

tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest