Fotovun ugostio Marka Vrdoljaka

Fotovun ugostio Marka Vrdoljaka

Marko Vrdoljak održao dva sjajna predavanja u Motovunu

U suradnji s Udrugom fotografa Fotovun, višestruko nagrađivani hrvatski fotograf i snimatelj Marko Vrdoljak održao je u utorak, 14.3.2017. s početkom u 18.30h u vijećnici Općine Motovun, dva izvrsna predavanja o Nacionalnom parku Brijuni i aktu u fotografiji. Tijekom trosatnog interaktivnog druženja, Vrdoljak je kroz prikazivanje prekrasnih fotografija iz svoje dvije najnovije fotomonografije na zanimljiv način nesebično s zainteresiranom publikom podijelio svoje bogato fotografsko znanje i iskustvo.

Kroz stotinjak fotografija iz najnovije fotomonografije o Nacionalnom parku Brijuni prikazana je jedinstvena ljepota ovog predivnog arhipelaga, otkriveni su detalji prirodnog bogatstva brijunskog otočja, prikazana su impozantna umjetnička djela koja se čuvaju u mračnim prostorijama NP Brijuni skrivena od očiju šire javnosti, a publika je imala priliku kroz fotografije upoznati unutrašnjost rezidencijalnih vila i napuštenih podruma te brojne dijelove brijunskog otočja koji su nedostupni za javnost, pa tako i one koji su još uvijek pod nadzorom vojske. Impresivne fotografije koje je Vrdoljak, inače službeni fotograf NP Brijuni, snimio u proteklih osam godina pronašle su svoje mjesto u službenoj monografiji NP Brijuni, koja je objavljena krajem prošle godine. Paralelno s predavanjem, predstavljena je i fotografska radionicu koju Vrdoljak svake godine u dva termina održava na brijunskom otočju, a koja privlači brojne fotografe iz zemlje i inozemstva, što je jedan od rijetkih primjera razvoja fototurizma u Hrvatskoj. Vrdoljak je najavio i održavanje fotografske radionice na Tajlandu u studenom.

 

U drugom predavanju predstavljena je fotomonografija ženskih aktova “1/250 sec., f/16, XX” koju je Vrdoljak izdao samostalno kako bi u potpunosti zadržao kreativnu slobodu u uređivanju i napravio svojevrsni odmak od komercijalnog fotografiranja. Fotomonografiju čine prekrasne fotografije aktova, koje u kombinaciji s fotografijama apstraktnih motiva i autorovim pisanim tokom misli, u potpunosti prikazuje svu ljepotu ženskog tijela. Umjetničko viđenje žene oblikovano igrom sa svjetlošću prikazalo je žensku ljepotu u punom sjaju te dalo poseban naglasak na emocije, naročito hrabrost žene. Vrdoljak je također opisao proces snimanja aktova koji je prepun specifičnosti i predstavlja vrlo delikatan fotografski smjer, naročito sa stanovišta odnosa fotografa i modela. Iznimno bogato fotografsko i životno iskustvo pretočeno u priču o stvarnim situacijama u fotografiranju aktova zaintrigiralo je publiku te se rasprava odužila i okončala na motovunskom trgu.

Vrdoljak se domaćinima zahvalio poklonivši im potpisane verzije obje fotomonografije, dok su iz Udruge Fotovun izrazili veliko zadovoljstvo održanim predavanjima i iskazali želju za budućim suradnjama.

tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest