Svečano otvaranje izložbe “Priroda”

Svečano otvaranje izložbe “Priroda”

Godišnja izložba fotografija članova Udruge fotografa Fotovun

U subotu 10.12.2016. svečano je otvorena godišnja izložba fotografija članova Udruge fotografa Fotovun, na kojoj izlaže 23-oje članica i članova udruge. Na početku je sve prisutne pozdravio David Matković, predsjednik Udruge Fotovun, koji je posjetiteljima izložbe u kratkim crtama predstavio udrugu i njezin rad u prvoj godini postojanja, sa posebnim naglaskom na brojne projekte i aktivnosti realizirane tijekom prvih 10 i pol mjeseci postojanja.

Posebno je istaknut središnji projekt “Zalog za budućnost”, koji je za cilj imao prikupljanje, digitaliziranje, obradu i izlaganje starih fotografija i razglednica s područja Motovuna iz razdoblja od 1890 – 1950. godine. Izložba je bila postavljena do 7.12.2016., čak četiri mjeseca tijekom kojih ju je veliki broj posjetitelja imao priliku pogledati i reakcije su iznimno dobre. U sklopu tog projekta i Dana otvorenih vrata Udruge Fotovun održana je i važna radionica za motovunske osnovnoškolce pod nazivom “Čuvari nasljeđa” koja je za cilj imala upoznavanje najmlađih Motovunaca s osnovama fotografije i važnoću fotografije u očuvanju povijesne baštine Motovuna.

Matković je posebno istaknuo važnost umrežavanja udruga i institucija s područja Motovuna, te se još jednom zahvalio svim partnerima, poglavito Općini Motovun i Turističkoj zajednici Općine Motovun koji su od prvog dana djelovanja udruge konstantna podrška i pomoć u realizaciji svih važnih projekata. Tom prilikom su se posjetiteljima otvaranja obratili Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun i Iva Jeletić Prodan, direktorica Turističke zajednice Općine Motovun. Izrazili su iskrene čestitke udruzi na ogromnom entuzijazmu, vrijednom radu i trudu koji ulažu u obogaćivanje Motovuna novim sadržajima i njihovom doprinosu promociji Motovuna te izrazili želju za nastavkom odlične suradnje. Istaknut je i veliki potencijal udruge kao nositelja razvoja fotografije u pravcu stvaranja novog turističkog proizvoda Motovuna. Isto tako, naglašeno je kako je udruga svojim radom u prvoj godini postojanja visoko podignula ljestvicu, te da će ih Općina i TZO Motovun vjerno pratiti u svim budućim projektima i aktivnostima.

Zatim se okupljenim obratio Valdi Šker, tajnik Udruge Fotovun, koji je čestitao svim članicama i članovima na njihovoj izložbi fotografija. U nastavku je objasnio način odabira fotografija te istaknuo nekoliko rečenica iz predgovora izložbe čiji je autor izbornik izložbe Davorin Mance, predsjednik prijateljskog Fotokluba Čakovec. Sveukupno su izabrane 102 fotografije – 97 fotografija članica i članova udruge i 5 fotografija u posebnom dijelu izložbe, a to su: 1) fotografija Motovuna, koju je u Motovunu snimio Davorin Mance, izbornik ove izložbe, 2) pobjednička fotografija ovogodišnjeg fotonatječaja „Kreativni pejzaž“ Borisa Barana, člana Udruge Fotovun, koja prikazuje Motovun koji izvire iz magle, 3) fotografije podupirujućih članica udruge – Žane Plosnić iz Koprivnice i Ane Gašparović iz Rakovice (Plitvice) koje su sudjelovale na dvodnevnoj pejzažnoj radionici „Motovun 2016“ koju je u svibnju organizirala Udruga Fotovun, a na kojoj je predavač bio Filip Lučin, tajnik Fotokluba Čakovec, čija je fotografija iz Motovuna također izložena na ovoj izložbi. To je svojevrsna zahvala na velikom prijateljstvu i podršci koju nam nesebično pružaju. Vezano uz motive prirode na fotografijama, Šker je rekao:

“U Hrvatskoj, a naročito u Istri, naići ćemo na slapove, predivno more i obalu, nizine, brda, planine. Ako se spustimo u mikro i makro svijet naći ćemo tisuće različitih kukaca, cvijetova i biljki, a isto tako imamo tu sreću da imamo i područja sa malim svjetlosnim zagađenjem, što je preduvjet za fotografiranje zvijezda.”

Samu izložbu otvorio je David Matković, predsjednik udruge koji je završni dio započeo rečenicom čiji je autor poznati austrijski pjesnik Rainer Maria Rilke:     

“Ukoliko ostaneš blizak prirodi, njezinoj jednostavnosti, malim stvarima jedva primjetnim, te će stvari sasvim neočekivano postati velike i neizmjerne.”

Matković je izrazio želju da izložene fotografije svim posjetiteljima prirodu oko njih učine još “bližom i većom”, da je dožive kroz fotografsku emociju članova udruge.

Matković je u nastavku rekao:

“Mi smo fotografi. Nismo ovdje kako bi vam pokazali nešto što ste već mogli doživjeti. Tu smo kako bismo vam prenijeli naša iskustva, ovjekovječene trenutke koji bi u suprotnom bili zaboravljeni. Mi smo tu kako bi vam kroz ove 102 fotografije prenijeli 102 različita iskustva… Želim vam da uživate u izložbi te sa sobom iz ove galerije odnesete naša iskustva sačuvana u fotografijama.”

Prije samog otvaranja izložbe Matković se zahvalio sponzorima izložbe – domaćinima hotelu Kaštel Motovun, koji je uvijek na usluzi sa svojim galerijom, Općini Motovun i TZO Motovun koji su suorganizatori izložbe te poslovnim subjektima koju su prepoznali vrijednost projekta – Euro print iz Kaldira, koji je donirao promo materijale izložbe te Radijal K. iz Buzeta i Miro Tartufi iz Motovuna, koji su financijski potpomogli realizaciju izložbe.

Izložbu možete pogledati do 7.1.2017. u radno vrijeme hotela Kaštel.

Facebooktwitterpinterest