Predavanje: Formalni aspekti izlagačke fotografije

Predavanje: Formalni aspekti izlagačke fotografije

Jučer, u subotu 05.11.2016. s početkom u 17h, u vijećnici Općine Motovun održano je predavanje prof. Borislava Božića, vrsnog predavača, metodičara, majstora fotografije i čovjeka koji istinski živi fotografiju. Na predavanju je bilo nazočno 25 gostiju, mahom fotografa, koji nisu mogli (niti htjeli) prikriti svoje oduševljenje načinom, jednostavnosti i strastvenosti kojima je predavač prisutnima prenio dio svog iznimno bogatog iskustva i znanja.

Prije samog predavanja prisutne je pozdravio David Matković, predsjednik Udruge fotografa Fotovun te im se zahvalio na dolasku u Motovun:

„Zahvaljujem vam se na dolasku u Motovun te vas pozdravljam u ime Udruge fotografa Fotovun, koja je za vas organizirala predavanje prof. Božića koje će se baviti formalnim aspektima izlagačke fotografije, komponiranjem u fotografiji i načinima na koje vidi ljudsko oko, a na koje fotoaparat. Drago mi je što imamo priliku ugostiti čovjeka iznimno bogatog životopisa, koji istinski živi fotografiju. Prof. Božić bio je prva osoba iz fotografskog svijeta koja je čestitala Udruzi Fotovun na osnivanju, a naši su se članovi često susretali s njim na raznim fotografskim događanjima, izložbama i radionicama te nam je bila velika želja organizirati predavanje u Motovunu, koje će biti namijenjeno članovima našeg fotokluba, ali i korisno široj javnosti zbog proširenja pogleda na fotografiju. Veliko nam je zadovoljstvo što večeras imamo priliku realizirati ovo predavanje te vjerujem kako će vam biti zanimljivo i poučno.“

Prof. Božić je predavanje započeo izlaganjem o formalnim aspektima izlagačke fotografije – pravilnom označavanju i potpisivanju fotografija (i kolekcija fotografija) prilikom slanja fotografija na izložbe, samim time i pravilnom postavljanju fotografija na izložbama. Zatim je tu bilo govora o manipulaciji s fotografijama, njihovom čuvanju i arhiviranju. Istaknuta je važnost pravilnog čuvanja fotografijama i informiranja sudionika natječaja i izlagača o svim koracima u postupanju s fotografijama. Primjera radi, ukoliko su fotografije tiskane, organizator po zaključenju natječaja / izložbe treba fizički uništiti fotografije i o tome informirati sudionike ili ih u slučaju arhiviranja autore obavijestiti prilikom korištenja fotografije.

Zatim je u drugom dijelu predavanja prof. Božić govorio o komponiranju u fotografiji, na primjerima fotografija proslavljenog fotografa Henri Cartier Bressona, a poseban je naglasak stavljen na teoriju odlučujućeg trenutka. Bilo je govora o fotografskom strpljenju i planiranju kadra te čekanju željenog kadra i atmosfere.

U trećem dijelu predavanja govorilo se o načinima na koje vidi fotoaparat, a na koje ljudsko oko. U uvodu je prof. Božić govorio o biološkim aspektima ljudskog vida, a posebno je zanimljiv bio podatak o tome kako ljudsko oko analogno tehnologiji fotoaparata vidi 19-21 mm raspona zoom objektiva, kroz blendu 2,5 koja se zatvara do 11. Istaknuta je veza između karakteristika ljudskog vida i komponiranja fotografije te je bilo govora o optičkom središtu, proporcijama zlatnog reza i Fibonaccijevom nizu.

Predavanje je zaključeno pregledom i komentiranjem fotografija, koje su članovi Udruge Fotovun poslali e-mailom prof. Božiću prije predavanja, a na kojima je on po potrebi intervenirao i dao savjete za unaprjeđenje fotografija.

Nakon predavanja druženje je nastavljeno u vijećnici uz malu zakusku, a kako nam ni to nakon zanimljivog i poučnog predavanja nije bilo dovoljno, nastavili smo se s prof. Božićem družiti i na zajedničkoj večeri, gdje je ponovno fotografija bila u fokusu.

borislav-bozic-snimila-gordana-kvajo-a-265x300O PREDAVAČU: Borislav Božić diplomirao je na studiju likovne kulture smjer grafiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci i stekao zvanje profesora likovne kulture i umjetnosti. Pored profesionalnog posla u školi, slikanje, grafika i fotografija su važan dio njegove umjetničke prakse. Završio je nekoliko edukativnih programa pa je stekao zvanja majstor fotografije i specijalist za obradu digitalne fotografije. Kao vrstan metodičar i poznavatelj struke često drži stručna predavanja i vodi mnogobrojne radionice. Više o bogatom iskustvu predavača pročitajte na: http://borislavbozic.com/cv/

 

Tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest