Radionica: Stare građevine i priroda

Radionica: Stare građevine i priroda

Treće foto druženje članova Udruge Fotovun

Od prošlog foto druženja prošlo je gotovo 5 mjeseci koji su bili ispunjeni brojnim aktivnostima naših članova.

Nakon kratke pauze u 8. mjesecu krenuli smo laganim tempom s prvim sastancima udruge. Kako vrijeme odmiče došli smo i do dijela rasporeda po kojem je na redu 3. foto druženje koje smo održali u nedjelju, 09.10.2016

Ovoga puta zaputili smo se u istočnu Istru, točnije posjetili smo 4 lokacije – bivšu zgradu separacije u Potpićnu, prugu Lupoglav-Štalije, Stari Kožljak te naposljetku ladanjski dvorac Belaj i ostatke utvrde Posert u blizini.

Krenuli smo, već tradicijski, s jutarnjom kavom ovoga puta u Potpićnu kako bismo se okupili te krenuli u avanturu. Prva lokacija bila je bivša zgrada separacije koja je već godinama napuštena te ne služi ničem, barem ne službeno, već je nerijetko koriste lokalni glazbenici za snimanje spotova te se često nađu i novopečeni mladenci koji traže „nešto novo“ za svoj vjenčani album. S obzirom da se zgrada sastoji od 4 kata te obiluje ogromnim prostorima koje je obasjalo ranojutarnje sunce zadržali smo se neko vrijeme u njoj te iskoristili stare zidove zgrade, koje je već „nagrizao“ zub vremena, kao savršenu pozadinu za portrete te na kraju i grupnu fotografiju na stepeništu.

Kako je vrijeme prolazilo krenuli smo dalje do pruge Lupoglav – Štalije, točnije posjetili smo samo dio pruge na kojem je došlo do „klizanja“ tla te je pruga ostala u zraku deformirana te je dobila s razlogom naziv „pijana pruga“. Iskoristili smo tu kreaciju majke prirode kao savršen motiv za upotpunit kadar. Kako smo „druženje“ s prugom završili nešto brže nego je bilo planirano odlučili smo iskoristiti to ušteđeno vrijeme za posjet Starom Kožljaku (Kaštel) koji je u potpunosti napušten. Prolazeći kroz stari Kožljak fotografirali smo napuštene kuće te ruševine crkvice koja je već obrasla u raslinje te pomalo počela nestajati u gustišu. Posjet ovog kaštela bogate povijesti završili smo pogledom na polje Čepić sa vrha stijene iznad već spomenutog kaštela.

Opraštajući se sa prugom i kaštelom krenuli smo prema ladanjskom dvorcu Belaj koji se nalazi oko 3 km jugoistočno od Paza. Belaj je dobro očuvan ladanjski dvorac s prizemljem i dva kata te parkom. Okružen s oko 110 tisuća četvornih metara poljoprivrednog zemljišta na kojem su većinom vinogradi. Kako je dvorac odnedavno u privatno vlasništvu, fotografirali smo ga samo izvana što je bilo itekako dovoljno s obzirom da lokaciju i prirodu kojom je okružen.

Naposljetku stigli smo i do zadnje lokacije, a to su ostaci utvrde Posert koja se nalazi nedaleko dvoraca Belaj. Ostaci utvrde su nedavno obnovljeni te uređeni za posjetitelje s time da je sagrađeno i stepenište koje vodi do vrha nekadašnje kule. Iskoristili smo to za još jednu zajedničku fotografiju svih članova prisutnih na ovom foto druženju te se nastavili družiti još neko vrijeme na ovoj prekrasnoj lokaciji.

 

Lijepi pozdrav i dobro svijetlo do sljedećeg druženja….

Facebooktwitterpinterest