Radionica: Portreti

Radionica: Portreti

Fotovun na portretnoj radionici Branimira Ritonje

U subotu 08.10. četvero naših članova sudjelovalo je na radionici portretne fotografije organiziranoj od strane Centra vizualnih umjetnosti Batana iz Rovinja. Radionicu je vodio Branimir Ritonja, priznati slovenski portretni fotograf i predsjednik uglednog Fotokluba Maribor. Dan ranije u petak 7.10. otvorena je u galeriji CVU Batana izložba fotografija mariborskog fotokluba pod nazivom „Cesta“, koju možete posjetiti sukladno radnom vremenu galerije.

Četverosatna radionica pod vodstvom Branimira Ritonje bila je vrlo zanimljiva i interaktivna te se odvijala u zabavnoj i opuštenoj atmosferi. Predavač je započeo radionicu s primjerima autorskih fotografija, na kojima je objašnjavao pravila i davao smjernice o portretnoj fotografiji. Bilo je iznimno zanimljivo čuti priču koja stoji iza svake od tih fotografija. Predavač nas je uveo u svijet pripreme modela i pripreme samog snimanja te naglasio važnost komunikacije s modelima. Isto tako, bilo je govora o utjecaju različitih položaja tijela modela. Zatim je predavač govorio o opremi koja je potrebna za snimanje kvalitetnih portretnih fotografija. Ta nam je tema bila izrazito zanimljiva, jer i sami planiramo u skorije vrijeme započeti s opremanjem našeg studija, gdje bi naši članovi imali priliku praktično učiti o fotografiranju portreta i proizvoda. Bilo je govora o osnovnim vrstama i kontroliranju studijskog svjetla te općenito o korištenju studijske rasvjete i različitih pozadina. Na kraju teoretskog dijela kao uvod u onaj praktični govorilo se o tehničkim aspektima poput važnosti dubinske oštrine, odabira fotoaparata i objektiva itd. Praktični dio radionice sastojao se od fotografiranja u improviziranom studiju s rasvjetom, gdje su se sudionici radionice, njih 14, izmjenjivali u ulozi modela i fotografa. Na kraju radionice, sudionici su napravili nekoliko zajedničkih fotografija s predavačem na rovinjskoj rivi te su podijeljene potvrde sudionicima o uspješno položenoj radionici portretne fotografije Branimira Ritonje.

Branimir Ritonja s još sedmoro članova Fotokluba Maribor ponovno dolazi u Istru krajem listopada te smo počašćeni što ćemo imati priliku pozdraviti ih i družiti se s njima i u našem Motovunu.

tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest