Pejzažna radionica „Motovun 2016“

Pejzažna radionica „Motovun 2016“

Ovog vikenda je u Udruzi fotografa Fotovun ponovno bilo zabavno, radno i edukativno, jer održana je dvodnevna pejzažna vikend fotoradionica „Motovun 2016“, kojoj su u fokusu bili krajobrazi Motovuna i okolice.

Uvod u radionicu napravio je Zoran Osrečak, voditelj prodaje i marketinga Anigota.hr, koji je predstavio u kratkim crtama sam brend te upoznao prisutne s Canonovim CPS programom. Zatim je na primjerima fotografija našeg poznatog fotografa Marija Romulića s tematikom Motovuna napravio uvod u samu pejzažnu radionicu. S obzirom da je g. Osrečak i sam fotograf, koji obožava Istru, pokazao nam je i nekoliko svojih fotografija Motovuna.

 

 

Radionicu su na terenu vodili naši dragi prijatelji iz Fotokluba Čakovec, predavač Filip Lučin i asistentica Žana Plosnić. Naši članovi su upijali i produbljivali specifična znanja iz područja pejzažne fotografije, a na licima je bilo vidljivo zadovoljstvo dobivenim znanjima.

Nakon upoznavanja predavača s sudionicima radionice, u 15:30h smo krenuli na prvu lokaciju u dolinu rijeke Mirne, u podnožje brda sa kojeg Motovun gospodari krajobrazom.

Voditelj radionice je obrazložio plan radionice i dao teoretske osnove, nakon čega je krenuo praktični dio, koji se sastojao od fotografiranja Motovuna i okolnog krajobraza s objektivima veće, srednje i manje širine. Brojna Canon fotografska oprema bila je na raspolaganju svim članovima, koji su imali priliku isprobati zaista skupe i kvalitetne objektive, ali i profesionalna full-frame tijela fotoaparata.

 

 

U 18:00h se radionica premjestila podno sela Flegi, koje se nalazi u smjeru Zamaska, i to u maslinike OPG Flego te se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo ljubaznoj vlasnici, gđi. Davorki Flego, koja nas je došla posjetiti i pozdraviti. Sa te se lokacije pruža prekrasan pogled na Motovun i dolinu Mirne, dok se druge strane maslinika pogled proteže na krajolik kojime dominiraju mjesto Vrh i jezero Butoniga. Predavač je i na toj lokaciji održao predavanje za sudionike radionice s posebnim naglaskom na kadriranje te istaknuo važnost različitih perspektiva u fotografiranju pejzaža. Zatim nas je ista lokacija počastila prekrasnim zalaskom sunca s desne strane motovunskog brda. Kada se sunce spustilo, požurili smo se u Konobu Pod Volton, gdje su nas ljubazni domaćini dočekali prekrasnim ambijentom, ukusnom hranom i odličnim vinom. Nakon večere nastavili smo se družiti u prostoru Udruge Fotovun, gdje smo našim gostima prezentirali naše dosadašnje radove te popričali o odrađenim i planiranim projektima.

 

 

U nedjelju ujutro u 9h je na rasporedu bio drugi dio radionice koji je obuhvaćao pregledavanje i komentiranje fotografija. Naime, svaki je član donio pet fotografija nastalih prvog dana radionice po vlastitom izboru. Iste su detaljno analizirane, a članovi su imali priliku naučiti koliko se fotografija drastično mijenja promjenom kadriranja. Na nekoliko zanimljivijih fotografija je prikazana računalna obrada. Radionica je službeno završena u 13h, kada smo se srdačno pozdravili s našim gostima, razmijenili ideje i najavili buduće suradnje.

 

 

Projekt je realiziran u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Motovun i Općinom Motovun, koji su osigurali logističku i infrastrukturnu podršku projektu.

Posebnu zahvalu upućujemo našim tehničkim sponzorima Anigota.hr (maloprodajni brend Kodak Centra) i Canon Hrvatska, koji su osigurali korištenje vrhunske profesionalne fotografske opreme svim našim članovima za vrijeme trajanja radionice. Osim toga, bili su na raspolaganju za sva tehnička pitanja i savjete.

Hvala i našim sponzorima koji su osigurali smještaj gostiju iz Anigote, Canona i Fotokluba Čakovec, a to su Villa Borgo i Hotel Kaštel. Zajedničku večeru za sve sudionike radionice osigurala je Konoba Pod Volton. Naši gosti bili su puni hvale za gostoprimstvo domaćina te sa sobom nose lijepa iskustva i doživljaje iz Motovuna.

Tekst: David Matković, predsjednik

 

Motovun_-_Montona_grb tz anigota_hr_logo_new_dark_red_arrow

 

 

Canon_WEB_logo

 

kastel logo 1594 693097454

 

Facebooktwitterpinterest