Otvoren foto natječaj Argonaut 2024 – „minimal”!

Otvoren foto natječaj Argonaut 2024 – „minimal”!

Udruga fotografa Fotovun iz Motovuna, u suradnji s Općinom Motovun i Turističkom zajednicom općine Motovun organizira 8. izdanje godišnjeg foto natječaja „Argonaut”. 

Otkud naziv „Argonaut”? Legenda kazuje kako su podno Motovuna plovili mitski likovi Jazon i Argonauti. Organizatori vas pozivaju da postanete suvremeni foto Argonauti te da svojim fotografijama “doplovite” do Motovuna.

Naziv ovogodišnjeg foto natječaja je „minimal”.

Minimalizam u fotografiji je filozofija koju autori moraju vrlo dobro razumjeti kako bi je uspjeli primijeniti u svojim fotografijama. Ova zahtjevna tema je stilski definirana minimalnom količinom komponenti poput oblika, boja, tekstura i linija, što stavlja naglasak na sposobnost fotografa da kroz svoj fotografiju kao svoj medij izražavanja promatraču na jedinstven način prezentira mogućnost stvaranja jednostavnih, snažnih i ekspresivnih fotografija uz minimalno korištenje elemenata. Minimalistička fotografija ima tu moć da se na temelju dobrog poznavanja tehničkih aspekata fotografije i odabira kompozicije, praznog (negativnog) prostora, motiva, kadra, rasvjete, boje i teksture može fokus pozornosti usmjeriti na statične i manje zanimljive motive te ih pretvoriti u izrazito dinamične i zanimljive prizore. 

Bilo da se radi o čistom krajoliku, suptilnoj igri svjetla i sjene ili apstraktnoj kompoziciji, želimo vidjeti kako bilježite suštinu minimalizma. Izazivamo vas da uklonite sve suvišno i usredotočite se na temeljne elemente koji čine fotografiju moćnom. Pokažite nam kako možete izazvati emocije, ispričati priču ili istaknuti subjekt s minimalnim distrakcijama. Ovo je vaša prilika da dokažete da manje zaista može biti više. Jedva čekamo vidjeti kako interpretirate temu i pretvarate jednostavnost u zadivljujuću vizualnu umjetnost.

Stručni žiri u sastavu: Domagoj Sever (profesionalni fotograf, travel blogger, stručnjak za društvene mreže i vlasnik agencije za marketing i promociju Croatian Nomad), Mićo Samardžija (Fotoklub Knin) i Boris Baran (Udruga Fotovun) će kroz nekoliko krugova bodovanja odabrati fotografije za izložbu te najboljim autorima dodijeliti tri nagrade i prigodne pohvale na dan otvorenja izložbe. Koordinator žiriranja će sve zaprimljene fotografije prije žiriranja svesti na šifrirane verzije sa izbrisanim EXIF podacima, tako da članovi žirija neće biti upoznati s time tko su autori fotografija.

Udruga fotografa Fotovun dodijeliti će prvu (200 EUR), drugu (140 EUR) i treću nagradu (70 EUR) po odluci žirija na dan otvaranja izložbe.

Izložba najboljih fotografija biti će otvorena u subotu 3. kolovoza 2024. u Galeriji „Pet kula” sklopu obilježavanja Dana Općine Motovun.

Na natječaju mogu ravnopravno sudjelovati svi, bez ikakvih ograničenja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima fotografije. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja.

Autori, sudionici natječaja, popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuju autentičnost snimljenih fotografija te preuzimaju odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija. Na službenoj web stranici www.fotovun.hr biti će objavljena isključivo imena autora čije su fotografije ušle među najboljih 50 fotografija.

Svaki autor šalje najviše 5 (pet) originalnih fotografija. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.

Autor popunjavanjem prijavnice daje suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objaviti zaprimljene fotografije uz jasan potpis autora, ISKLJUČIVO u svrhu promocije i postavljanja izložbe, kao i izrade online kataloga izložbe koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Udruge Fotovun www.fotovun.hr.

Fotografije se isključivo šalju u digitalnom formatu na e-mail  fotoargonaut@gmail.com s naslovom “ZA FOTO NATJEČAJ” u .jpg /.jpeg/ formatu, pojedinačne veličine fotografije /datoteke/ najmanje veličine 3000 pixela po dužoj strani i rezolucije od 300 dpi. Datoteku /fotografiju/ treba imenovati /spremiti/: Redni broj_Ime i prezime_Naziv fotografije_Godina nastanka.JPG. Primjer: 1_Ivan Horvat_Sama_2024.JPG. Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/. Uz fotografije u istom e-mailu treba priložiti ispunjenu prijavnicu, koju možete preuzeti ovdje: https://files.fm/f/83a5f9cyn4. Svi prijavljeni će nekoliko dana nakon prijave zaprimiti e-mail potvrde.

Natječaj se otvara u srijedu 04.07.2024. godine, a krajnji rok za zaprimanje fotografija je petak 26.07.2024. u ponoć.

Za sudjelovanje na ovom natječaju plaća se kotizacija od 8,00 EUR u svrhu pokrivanja troškova tiskanja i opremanja odabranih fotografija (50) za izložbu. Uplata se vrši na račun Udruge Fotovun, Trg Andrea Antico 1, 52424 Motovun: IKB banka (SWIFT banke: ISKBHR2X), IBAN HR5723800061147006969 (u rubriku Opis plaćanja treba upisati ARGONAUT 2024 – MINIMAL, u rubriku Model treba upisati 00, a u rubriku Poziv na broj treba upisati svoj OIB). Nepotpune i neuredne prijave organizator neće prihvatiti.

Organizator će izdati katalog u digitalnom obliku koji će biti dostupan na mrežnim stranicama Udruge Fotovun: www.fotovun.hr

Dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela: 091 737 6385 ili na info@fotovun.hr.

Svim sudionicima foto natječaja želimo puno sreće i dobrog svjetla!

naslovna fotografija: Valdi Šker, Udruga Fotovun

Facebooktwitterpinterest