Otvorena izložba “Svjetla i sjene”

Otvorena izložba “Svjetla i sjene”

MOTOVUN – U subotu 14.10.2023. je u Art Gallery “Pet kula”, Motovun svečano otvorena samostalna izložba fotografija naše drage članice Irene Gregorc pod nazivom „Svjetla i sjene”. Irena Gregorc je članica Udruga fotografa Fotovun od ožujka 2019. godine i iako živi u susjednoj Sloveniji redovito aktivno sudjeluje u svim aktivnostima udruge. Veliki broj posjetitelja koji su posjetili izložbu – prije, za vrijeme i nakon otvorenja – pokazuje koliko je Irena omiljena i kao osoba i kao kolegica fotografkinja!

O AUTORICI:
Irena Gregorc je članica Udruge fotografa Fotovun, koja živi u Kopru (SLO). Rođena je 1964. godine u Postojni. Fotografija je oduvijek bila njezina skrivena želja, ali kao poduzetnici, u stalnoj utrci s vremenom, uvijek je prevagnuo posao. Prvi ozbiljniji škljocaji okidača dogodili su se 2017. Kao i svaki zaljubljenik u fotografiju i sama je krenula s motivima krajolika, popularnih svjetionika, zalazaka sunca i mora, no teško je izdvojiti samo jedan žanr, jer je fotografski spektar toliko širok da teško je odoljeti ostalima. Jako voli putovanja i teško ostaje ravnodušna, jednostavno ne može previdjeti ljepotu prirode, a da je ne uhvati u svoj objektiv. Do sada iza sebe ima više skupnih i deset samostalnih izložbi. Prije godinu dana stekla je fotografsku titulu F1 pri Fotografskom savezu Slovenije, što je samo jedna od stepenica do titule Majstora fotografije. Uspješno sudjeluje na foto natječajima u Sloveniji i inozemstvu. Posljednjih godina neki od njezinih članaka objavljeni su u časopisu Digitalna kamera. Aktivna je u fotografskom klubu Centra za dnevne aktivnosti za starije osobe Koper, Digitalnom fotoklubu Celje i Udruzi Fotovun iz Motovuna.

O IZLOŽBI – Darij Šömen u predgovoru izložbe piše:

“Svjetlo ni na koji način nije uvjetovano tamom. Svjetlost je vječna mogućnost i vječna prilika. Ima preciznu strukturu uzroka i svrhe. Svjetlo je rezano zlato!
Fotografija Irene Gregorc ispunjava prostorije svjetlom, nadahnjuje i povezuje ljude. Oblikovana učenjem, istraživanjem i fanatičnom predanošću. Mnoštvo izvora, praksi i iskustvenog rada polako se i uvjerljivo stapa u samosvojni umjetnički izričaj suverenog autora.
Ono što je inspirativno za poznavatelje je da to nije samotni put, već stalna fotografska i društvena interakcija s okolinom. Najčešće po principu „Što dobijem dvostruko vraćam!“.
Fotografije koje je Irena odabrala za ovu izložbu treba shvatiti i promatrati kao njezin bogati dar zajednici.
Svjetlo se širi kroz prostorije u kojima se nalazi izvor.
Svjetlo je mir, briga i ljubav.
Svjetlo je život. Svjetlo je jedinstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, …sada, dok je tama uvjetovana samo odsustvom svjetla. Ispunjava svaki prostor koji nije ispunjen svjetlom i ostaje zatvoren unutar njega. Tama nema strukturu, nema svrhu. To je samo odvratno hladna pozadina koja opominje.
Irena, čestitamo i hvala na svjetlu!”

Izložba ostaje otvorena do kraja studenog i može se razgledati u radno vrijeme galerije (9-18h).

Fotografije sa svečanog otvorenja izložbe možete pogledajte ovdje:

Facebooktwitterpinterest