Otvoren foto natječaj Argonaut 2022!

Otvoren foto natječaj Argonaut 2022!

FOTO NATJEČAJ ARGONAUT 2022 – „BRZINA”

Udruga fotografa Fotovun iz Motovuna, u suradnji s Općinom Motovun, Turističkom zajednicom Općine Motovun i lokalnim poslovnim subjektima organizira 6. izdanje godišnjeg foto natječaja „Argonaut”.

Otkud naziv „Argonaut”? 

Legenda kazuje kako su podno Motovuna plovili mitski likovi Jazon i Argonauti. Organizatori vas pozivaju da postanete suvremeni foto Argonauti te da svojim fotografijama “doplovite” do Motovuna.

Naziv ovogodišnjeg foto natječaja je „Brzina”.

Ovogodišnji foto natječaj posvećen je brzini. 

Živimo u ubrzanom vremenu i brz način života je nešto što se može prikazati primjerice kroz uličnu (engl. street) i portretnu fotografiju, dok se najlakše brzinu može prikazati u sportskoj fotografiji, koja obiluje trenucima prepunih akcije. Brzinu se može prikazati čak i kod fotografiranja proizvoda i hrane, kao i u drugim fotografskim smjerovima.

Sve oko nas događa se određenom brzinom, sporijom ili bržom, a raspon motiva koji se mogu fotografski prikazati u sklopu ove teme je zaista širok. Brzinu u tehničkom smislu možemo prikazati na različite načine, primjerice kroz “zamrzavanje” trenutka za koji znamo da je inače izrazito brz i dinamičan ili kroz produljeno trajanje ekspozicije koja nam kroz “zamagljivanje” određenih dijelova kadra daje dojam brzine, odnosno pokreta. 

Neka vam široki raspon motiva i tehničke mogućnosti vaše fotografske opreme budu osnova za stvaranje fotografija koje će na kreativan način prikazati zadanu fotografsku temu – brzinu. Neka snimljeni trenuci kod promatrača izazovu pitanja što se dogodilo nakon “zamrznutog” trenutka i druga slična pitanja. Budite kreativni i maštoviti! 

Stručni žiri u sastavu: Davorin Mance (predsjednik Fotokluba Čakovec), Mišo Lišanin (profesionalni fotograf, FTG distribucija d.o.o.) i Boris Baran (član UO Udruge Fotovun) će kroz nekoliko krugova bodovanja odabrati fotografije za izložbu te najboljim autorima dodijeliti tri nagrade i prigodne pohvale na dan otvorenja izložbe. Koordinator žiriranja (tajnik udruge) će sve zaprimljene fotografije prije žiriranja svesti na šifrirane verzije sa izbrisanim EXIF podacima, tako da članovi žirija neće biti upoznati s time tko su autori fotografija.

Udruga Fotografa Fotovun dodijeliti će prvu (1.500 kn), drugu (1.000 kn) i treću nagradu (500 kn) po odluci žirija na dan otvaranja izložbe.

Izložba najboljih fotografija biti će otvorena u subotu 6. kolovoza 2022. u Galeriji „Pet kula” sklopu obilježavanja Dana Općine Motovun.

Na natječaju mogu ravnopravno sudjelovati svi, bez ikakvih ograničenja, a namijenjen je amaterskim i profesionalnim fotografima te ljubiteljima fotografije. Natječaj je međunarodnog karaktera, odnosno na njemu mogu sudjelovati građani Republike Hrvatske i drugih zemalja.

Autori, sudionici natječaja, popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuju autentičnost snimljenih fotografija te preuzimaju odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija. Na službenoj web stranici www.fotovun.hr biti će objavljena isključivo imena autora čije su fotografije ušle među najboljih 50 fotografija.

Svaki autor šalje najviše 5 originalnih fotografija. Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.

Autor popunjavanjem prijavnice daje suglasnost organizatoru natječaja da bez naknade može objaviti zaprimljene fotografije uz jasan potpis autora, ISKLJUČIVO u svrhu promocije i postavljanja izložbe, kao i izrade online kataloga izložbe koji će biti objavljen na mrežnim stranicama Udruge Fotovun www.fotovun.hr.

Fotografije se isključivo šalju u digitalnom formatu na e-mail  fotoargonaut@gmail.com s naslovom “ZA FOTO NATJEČAJ” u .jpg /.jpeg/ formatu, pojedinačne veličine fotografije /datoteke/ najmanje veličine 3000 pixela po dužoj strani i rezolucije od 300 dpi. Datoteku /fotografiju/ treba imenovati /spremiti/: Redni broj_Ime i prezime_Naziv fotografije_Godina nastanka.JPG. Primjer: 1_Ivan Horvat_Motion_2021.JPG. Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/. Uz fotografije u istom e-mailu treba priložiti ispunjenu prijavnicu, koju možete preuzeti ovdje: https://docdro.id/cTWGGrQ. Svi prijavljeni će nekoliko dana nakon prijave zaprimiti e-mail potvrde.

Natječaj se otvara u subotu 02.07.2022. godine, a krajnji rok za zaprimanje fotografija je četvrtak 28.07.2022. u ponoć.

Za sudjelovanje na ovom natječaju plaća se kotizacija od 50 kn u svrhu pokrivanja troškova tiskanja i opremanja odabranih fotografija (50) za izložbu. Uplata se vrši na račun Udruge Fotovun: IKB banka, IBAN HR5723800061147006969 (u rubriku Opis plaćanja treba upisati ARGONAUT 2022 – BRZINA, u rubriku Model treba upisati 00, a u rubriku Poziv na broj treba upisati svoj OIB). Nepotpune i neuredne prijave organizator neće prihvatiti.

Organizator će izdati katalog u digitalnom obliku koji će biti dostupan na mrežnim stranicama Udruge Fotovun: www.fotovun.hr

Dodatne informacije možete dobiti na broj mobitela: 095 915 10 10 (tajnik udruge) ili na info@fotovun.hr.

Svim sudionicima foto natječaja želimo puno sreće i dobrog svjetla!

Facebooktwitterpinterest