“Neusporedivo plavo” | izložba hrvatskog podmorja

“Neusporedivo plavo” | izložba hrvatskog podmorja

Udruga Fotovun i Rovinj Photodays pozivaju vas na svečano otvorenje izložbe fotografija hrvatskog podmorja „Neusporedivo plavo”, koje će se održati u petak 29.4.2022. u 19.00 sati u Galeriji „Pet kula” u Motovunu. Riječ je o prvoj izložbi u službenom programu festivala izvan Rovinja. Izložbu će se moći razgledati do 31.5.2022., svakoga dana od 9 do 18 sati.

“Hrvatski je Jadran jedno od rijetkih područja u svijetu koje je ostalo, još samo dijelom, netaknuto i očuvano. Mnogo je posjetitelja koji nemaju nikakvu predodžbu što se sve krije ispod nas. Uz ribe i koralje, ondje se nalazi vrlo uzbudljiv svijet povijesnih priča i razglednica. Neprekidno raste potreba promicanja ekološke svijesti, kao i kulturnog turizma kroz koji se ostvaruje njegova edukativna funkcija.” (Denis Redić, direktor Rovinj Photodays)

“Neusporedivo plavo” naziv je atraktivne postave fotografija kojima se predstavljaju Marino Brzac i Danijel Frka, iskusni podvodni fotografi koji su osvojili niz nacionalnih i međunarodnih prvenstava, uvrstivši se tako među deset najboljih podvodnih fotografa svijeta (“Top Ten Photographers of the World Championship”).

O autorima:

Danijel Frka je rođen 1955. u Rijeci, a godine 1975. započeo je ronilačku karijeru. Od 1978. godine bavi se podvodnom fotografijom. CMAS je instruktor ronjenja*** i surađuje s hrvatskim Ministarstvom kulture kao konzultant i podvodni fotograf na mnogobrojnim projektima i ekspedicijama vezanim za očuvanje povijesnih brodoloma. Godine 2000. postaje CMAS instruktor podvodne fotografije ** te je sudjelovao na CMAS podvodnom fotografskom prvenstvu 2007. na Mauricijusu i CMAS prvenstvu u Južnoj Koreji, gdje je ušao u Top Ten kategoriju s tri fotografije, a na Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji u Bodrumu, u Turskoj 2011., osvojio je brončanu medalju. Danijel je također pisac i podvodni istraživač, a knjiga “Blago Jadrana” autora Danijela Frke i Jasena Mesića prevedena je na tri jezika. S Marinom Brzacem autor je serije TV dokumentaraca “Veliki brodolomi Jadrana” koji je osvojio prvu nagradu na nacionalnom TV natjecanju. Suradnik je brojnih domaćih i inozemnih časopisa, kao što su National Geographic Hrvatska, SUB, Tauchen, Scubalife, Diver i dr.

Marino Brzac je rođen u Rijeci 1971. Godine 1992. započeo je sportsko ronilačku karijeru, završavajući svoj prvi CMAS ronilački tečaj. Uskoro je postao vlasnikom nekoliko ronilačkih certifikata, od kojih je najznačajniji diploma CMAS ronilačkog instruktora **. Od 1995. Marino postaje profesionalni ronilac, a osposobljen je i kao pilot ROV-a (robot ronilice). Tijekom svoje ronilačke karijere, Marino je odradio je mnoge TV projekte, snimajući kamerom nekoliko slobodnih ronilačkih prvenstva i drugih podvodnih događaja. Postao je redovit član i snimatelj mnogih ekspedicija arheološkog ronjenja u organizaciji Ministarstva kulture RH. Njegov najveći uspjeh bio je TV dokumentarni serijal “Veliki brodolomi Jadrana”, gdje je bio jedan od autora, ali i glavni podvodni snimatelj. Osvojio je hrvatsko državno prvenstvo 2009. i sudjelovao na CMAS Svjetskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji u Južnoj Koreji, s dvije fotografije u kategoriji Top Ten, dok je na Europskom prvenstvu u podvodnoj fotografiji u Španjolskoj 2016. godine osvojio srebrnu medalju.

 

Facebooktwitterpinterest