Otvorena izložba “U provinciji uma”

MOTOVUN – U motovunskoj Galeriji Pet kula je u subotu 5.9.2020. godine otvorena izložba fotografija “U provinciji uma” zadarske akademske umjetnice Marine Ćorić.

„U provinciji uma“ je selekcija autoportreta iz fotografskog opusa autorice koji istražuju pitanje sebe, različite emocije i stanja uma. Kroz 44 fotografije izložene u motovunskoj galeriji, nastale kroz proteklih 10 godina Marina Ćorić otvoreno i iskreno prikazuje više lica svoje osobnosti i različita emocionalna stanja, te time uspostavlja otvorenu komunikaciju s promatračima.

Roland Pohl je u predgovoru izložbe napisao: ”

“Naziv ove izložbe izveden je iz citata Johna C. Lillyja, predanog znanstvenika i pionira samoistraživanja. Ključna pitanja kojima se on bavio su bili jastvo, um i kako ljudi mogu istraživati područja svojeg unutarnjeg bića, te pritom nadići limitacije uma. Marinini radovi nas vode istim putem, ali umjesto znanosti ona je odabrala drugi način kojim će dokučiti prirodu stvarnosti, a to je Umjetnost. Gotovo brutalno iskreno ona odgovara na jedno od najstarijih pitanja; na ono pitanje koje se pojavilo u istom trenutku kada je čovječanstvo razvilo osjećaj sebe – “Tko sam ja?”

Na otvorenju izložbe su osim autorice izložbe Marine Ćorić govorili i Tomislav Pahović, načelnik Općine Motovun koji je čestitao autorici na izvrsnoj izložbi i još jednom izrazio zadovoljstvo činjenicom da Udruga fotografa Fotovun održava kontinuitet izlaganja u ovim izazovnim vremenima i David Matković, u ime organizatora izložbe i upravitelja galerije – Udruge fotografa Fotovun, koji je istaknuo kako je najveći konsenzus prilikom žiriranja prijava pristiglih na natječaj za izlaganje u 2020. godini od strane Umjetničkog savjeta galerije bio upravo oko ove izložbe.

Izložba ostaje postavljena do 9. listopada 2020. godine, a može ju se razgledati svakoga dana u radno vrijeme galerije – od 11 do 19 sati.

_____________
Marina Ćorić rođena je 29. ožujka 1987. godine u Zadru, gdje je završila osnovnu školu, te kasnije i srednju Školu za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost. Diplomirala je kao magistra slikarstva 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru, BiH u klasi izv. prof. Dragane Nuić-Vučković. Trenutno radi kao profesorica likovne kulture u osnovnoj školi.
Fotografijom se ozbiljnije bavi oko 10 godina, te je u tom periodu više puta izlagala na skupnim izložbama, ali i na samostalnim. Osvojila je nekoliko značajnih nagrada u regiji od kojih je bitno spomenuti: 3. mjesto odlukom žirija i 2. mjesto odlukom publike na 1. Biennalu hrvatske mlade fotografije (2011.), te 1. mjesto u kategoriji Akt/Tijelo na 9. Rovinj Photodays (2016.). Osim toga, njene fotografije objavljivane su u fotografskih časopisima, ali i na naslovnicama knjiga.

Facebooktwitterpinterest