Radionica: Portretna fotografija

Radionica: Portretna fotografija

Radionica: PORTRETNA FOTOGRAFIJA – pristup modelima i rad s rasvjetom

Predavač: Igor Dugandžić – Cigo

Igor Dugandžić – Cigo je održao sjajno predavanje na Motovun PhotoHill 2019, nakon kojeg se rodila ideja o organiziranju vikend radionice portretne fotografije. Sada vam s ponosom najavljujemo dvodnevnu praktičnu radionicu portretne fotografije kojoj će u fokusu biti pristup modelima i rad s rasvjetom, a koja će se održati 9. i 10.11.2019. godine u kuli Nova vrata, u sklopu galerije “Pet kula” u Motovunu.

Uža specijalnost predavača je rad s jednim rasvjetnim tijelom ili s prirodnim osvjetljenjem, što zapravo predstavlja povratak osnovama. Radionica nije zamišljena kao bespotrebno fotografiranje modela nakon kojeg se polaznici vraćaju svojim kućama s istim fotografijama. Upravo suprotno, zamišljena je kao dijalog između predavača i polaznika, koji će dobiti odgovore na pitanja – što i kako na snimanju, kako usmjeriti i komunicirati s modelom, kako izvući najbolje od neiskusnog modela, koje su osnovne poze i mnoga druga pitanja.  

PROGRAM RADIONICE:

Subota 9.11.2019. (10-19 sati) 

  • Uvod u poziranje – perspektiva, odabir objektiva, rakursi,  odnos rakursa i visine modela
  • Portret – mimika lica, položaj glave, oči, ramena i vrat, rakursi, česte greške prilikom poziranja
  • Zamke prilikom poziranja – različiti problemi i rješavanje istih. Popraćeno fotografiranjem modela uživo na radionici
  • Ženski modeli – naglašavanje dobrih stvari i anuliranje loših, obline, osnovne poze
  • Ručak
  • Muški modeli – osnovne poze, ramena
  • Plus size modeli – osnovne poze, odabir odjeće, kropanje i tocke suzavanja
  • Parovi i grupe ljudi – osnovna pravila, pravilo trokuta,  ekspresije

Nedjelja 10.11.2019. (10-15 sati)

  • Obrada fotografija
  • Inicijalni pristup modelima, kako početi
  • Praktični rad s modelom, analiza radova
  • Pitanja polaznika o problemima u praksi
  • Ručak 

Broj polaznika na radionicu je ograničen na 15, kako bi se predavač mogao individualno posvetiti radu s polaznicima.

Cijena dvodnevne radionice je 650 kuna (u cijenu je uključen ručak oba dana), a prijaviti se možete putem poveznice: https://airtable.com/shriu5BlZTkTY1D1u    

IGOR DUGANDŽIĆ CIGO | Rođen sam 1982. u Zagrebu, gdje sam završio osnovnu i srednju školu. U osnovnoj školi je nekako počeo interes za fotografiju s nekim prastarim Zenitom i Pentaxovim “idiotom”, međutim to me prošlo nakon nekih 15-ak potrošenih filmova. Da, u to doba je to bilo jaaako puno fotografija. Nakon upisa povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu taj interes se pomalo vraća. Kao i većina fotografa počeo sam s jednostavnim stvarima, pejzažima, no stjecaj okolnosti me ubrzo odveo u potpuno drugom smjeru, a je fotografiranje automobilskih utrka. S vremenom je počeo rasti interes za tzv. “ljudsku” fotografiju. Tako je krenulo višemjesečno teoretiziranje pred monitorom i proučavanje kadrova, osvjetljenja, položaja modela i hrpe ostalih stvari koje sad nekako uzimam zdravo za gotovo. Nakon skoro godinu dana teoretiziranja napokon sam se odlučio staviti prvu osobu ispred sebe, zapravo kad malo bolje razmislim ta osoba je odlučila zbog nekog razloga stavit sebe ispred mog aparata. Nakon toga sam surađivao s hrpom portala, dizajnera, firmi, modnih agencija, modnih revija. Kako to obično ide počeo sam nakon toga fotografirati vjenčanja, ali to je za neku drugu radionicu.

Nekoliko referentnih radova predavača možete pogledati ovdje, a više ih možete pogledati na www.instagram.com/geepsee:

Facebooktwitterpinterest