Otvorena MM izložba “Tour d’ Istria”

Otvorena MM izložba “Tour d’ Istria”

U galeriji “Pet kula” svečano otvorena multimedijalna izložba “Tour d’ Istria” autorskog dvojca Romulić i Stojčić

U srijedu 28.2.2018. u galeriji “Pet kula” u Motovunu je svečano otvorena multimedijalna izložba fotografija i timelapse filmova “Tour d’ Istria” renomiranog hrvatskog fotografskog dvojca Romulić i Stojčić, koja će biti izložena sve do kraja srpnja. Izložba je realizirana u suradnji s Općinom Motovun te Turističkom zajednicom Općine Motovun, a glavni organizator izložbe je Udruga fotografa Fotovun, koja će galerijom “Pet kula” upravljati idućih pet godina.

Svečano otvorenje je unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima privuklo veliki broj posjetitelja koji su imali priliku uživati u prekrasnoj izložbi fotografija sastavljenoj od 23 vrhunske fotografije velikog formata koje prikazuju prekrasne kadrove istarskog poluotoka. U drugom dijelu izložbe smještenom u prostoru kule “Nova vrata” posjetitelji su uživali u 11 fantastičnih timelapse uradaka, od kojih su čak dva bili premijerno prikazana“Tour d’ Istria” iz kojeg je proizašla istoimena fotografska izložba i “Hrvatska kulturna baština” snimljen za Ministarstvo kulture RH koji tek treba biti predstavljen javnosti.

Na početku svečanosti se brojnim okupljenim mještanima i gostima Motovuna obratio David Matković, predsjednik Udruge fotografa Fotovun. On se zahvalio svima na odazivu, istaknuo kvalitetnu suradnju sa suorganizatorima izložbe – Općinom Motovun i Turističkom zajednicom Općine Motovun te izrazio zadovoljstvo što se galerija “Pet kula” vraća Motovunu i njegovim gostima velikom izložbom renomiranih autora:

“Ovo je poseban dan za sve nas koji smo uključeni u organizaciju ovog važnog kulturnog događaja – Udrugu fotografa Fotovun, Općinu Motovun i TZ Općine Motovun – jer se galerija “Pet kula” vratila Motovunu, vratila se lokalnoj zajednici i posjetiteljima Motovuna i to na najljepši mogući način – prekrasnom multimedijalnom izložbom “Tour d’ Istria” autorskog dvojca Romulić i Stojčić. Odličan odaziv na svečanost otvorenja, unatoč hladnom vremenu, najbolje pokazuje koliko ova galerija znači Motovunu. U galeriju se napokon vratio život, a zajedničkim ćemo radom znati valorizirati i prikazati svu njenu ljepotu i vrijednost, kako građanima tako i brojnim posjetiteljima Motovuna.”

 

Potom se Matković zahvalio autorskom dvojcu:

“Veliko hvala autorima izložbe – Mariju Romuliću i Draženu Stojčiću – na sjajnoj suradnji od prvog dana. Za njih je Motovun također posebno mjesto i to su dokazali prekrasnim fotografijama i timelapse uratcima koje imamo čast prikazati posjetiteljima izložbe tijekom pet mjeseci, koliko će izložba biti otvorena. “

Matković se na kraju uvodnog obraćanja zahvalio vjernim partnerima koji redovito prate Udrugu Fotovun u njenim aktivnostima – konobi “Pod Voltom” Motovun i poduzeću Miro Tartufi iz Motovuna.

Posjetiteljima se zatim u ime autorskog dvojca obratio Dražen Stojčić koji je govorio o njihovoj zaljubljenosti u Istru, naročito u Motovun, koja pomalo graniči s opsesijom. Naglasio je kako su njihovi timelapse filmovi vječito u izradi, konstantno se nadograđuju i dobivaju revidirana izdanja, pa je tako i aktualna verzija timelapse uratka “Misty Motovun” već treće izdanje koja će se sigurno i u budućnosti nadograđivati.

Potom je Stojčić objasnio kako nastaju prekrasni timelapse uratci – iz čiste ljubavi, u pauzama između komercijalnih poslova te ukratko objasnio koncept multimedijalne izložbe. Zahvalio se domaćinima izložbe – Udruzi Fotovun, Općini Motovun i TZ Općine Motovun – te rekao kako su oni ti koji su počašćeni što će baš njihovi uratci krasiti galeriju “Pet kula” nakon njezinog ponovnog otvorenja. Istaknuo je veliko zadovoljstvo organizacijom izložbe te pohvalio mladu Udrugu Fotovun i mladu ekipu koja je čini.

Okupljenima se zatim u ime domaćina obratila Iva Jeletić Prodan, direktorica Turističke zajednice Općine Motovun, koja je istaknula koliko ponovno otvorenje galerije “Pet kula” i kule “Nova vrata” znači za Općinu Motovun i TZO Motovun, odnosno za Motovun i njegove goste: “Galerija Pet kula je nakon pet godina dosanjani san svih nas iz Općine Motovun i TZO Motovun te smo izrazito ponosni i zadovoljni jer se galerija ponovno vratila nama, odnosno u najbolje ruke. Osim toga, imati u Motovunu autore kao što su Romulić i Stojčić nam ne predstavlja samo sreću i zadovoljstvo, već nas čini najponosnijima na svijetu.”

Zatim se javno zahvalila autorima na njihovim fotografijama koje besplatno krase stranice Turističke zajednice Općine Motovun, što je još jedan dolaz njihove zaljubljenosti u Motovun.

Na kraju je istaknula veliku ulogu Tomislava Pahovića, načelnika Općine Motovun, čija je velika želja bila vratiti Motovunu i njegovim gostima prostor galerije i kule koji su bili neiskorišteni resurs, a sada su ostvareni svi preduvjeti da ostvare svoj puni potencijal i postanu resurs od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu. Rekla je kako će uz Udrugu fotografa Fotovun kao novih upravitelja ovi prostori ostvariti svoj puni smisao te im se zahvalila na sjajnoj organizaciji izložbe i izrazila sigurnost u početak jedne velike priče.

Nakon što je David Matković i službeno proglasio izložbu otvorenom, posjetitelji su imali priliku pogledati 23 vrhunske fotografije velikog formata izložene u fotografskom dijelu izložbe prije no što se svečanost otvorenja preselila u prostor kule “Nova vrata” gdje je uslijedilo predavanje autora izložbe o timelapse filmovima.

 

Na predavanju održanom u prostoru kule “Nova vrata” posjetitelji su imali priliku od autorskog dvojca Romulić i Stojčić naučiti nešto više o samoj tehnici snimanja timelapse filmova kroz praktične primjere iz timelapse uradaka iz njihove produkcije te uživati u čak dva premijerno izvedena naslova – “Tour d’ Istria” i “Hrvatska kulturna baština”.

 

SERVISNA INFORMACIJA | Zbog izuzetno nepovoljnih vremenskih prilika, motovunska općinska uprava odlučila je odgoditi primjenu naplate obilaska gradskih zidina i drugih mjesnih atrakcija koja je trebala započeti 1.3.2018. za desetak dana. S obzirom da su galerija “Pet kula” i kula “Nova vrata” dio turističkog programskog paketa “Doživljaj Motovuna | Motovun Impressions” galerija će sa svakodnevnim radom započeti s prvim danom naplate obilaska, o kojem ćemo vas naknadno obavijestiti. Zahvaljujemo se na razumijevanju.

tekst: David Matković | foto: Matej Damijanić, Boris Baran

Facebooktwitterpinterest