Održana radionica „Camera obscura“

Održana radionica „Camera obscura“

U subotu 29.4.2017. u Motovunu je u organizaciji Udruge fotografa Fotovun, Društva Naša Djeca Motovun i Općine Motovun održana radionica „Camera obscura“ za učenike viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora – područne škole Motovun.

 

Radionici je prisustvovalo 12-ero učenica i učenika od petog do sedmog razreda, koji su imali priliku učiti o samim temeljima fotografije od prof. Borislava Božića, koji se još jednom pokazao kao sjajan edukator i pedagog te izniman fotografski stručnjak koji svoje bogato znanje nesebično prenosi na mlađe generacije.

Bilo je predivno vidjeti kako mladi Motovunci pozorno slušaju upute prof. Božića i zatim ih primjenjuju u praksi. Imali su jedinstvenu priliku upoznati samu esenciju fotografije – prapočelo, prirodni fenomen „hvatanja“ elementarnog fizikalnog zakona u običnu kutiju za cipele i spoznati kako se iza običnog „klika“ krije magični proces pisanja svjetlom. Mogli su i sami ući u kutiju pomoću velike naglavne camere obscure, unutar koje se projicira “slika” vanjskog svijeta.

 

Polaznici radionice camere obscure naučili su princip rada fotografskoga aparata, prošli postupak kemijske obrade fotomaterijala te ušli u bezgranični prostor kreativne fotografije. Program ove radionice predstavlja temelj razumijevanja tehničko-tehnološkoga i kreativnoga aspekta fotografske slike.

 

Članovi Udruge Fotovun će snimljene fotografije digitalizirati, pretvoriti ih iz negativa u pozitive te fotografske uratke poslati polaznicima radionice te naknadno i postaviti manju izložbu s najboljim radovima.

Radionicu je popratila i televizijska ekipa TV Istre, koja je snimila prilog za Vijesti TV Istre  i emisiju “Šareni svijet” – utorak u 17.55h.

 

Radionica se odvijala u prostorima motovunske vijećnice te na motovunskim trgovima i uličicama u trajanju od 9.30h do 17h (uz jednosatnu pauzu za ručak).

 

Svi prisutni nisu mogli sakriti oduševljenje i zadovoljstvo radionicom i sigurni smo kako će sličnih događanja zasigurno biti još puno u budućnosti.

 

Facebooktwitterpinterest