U subotu radionica Camere obscure za mlade

U subotu radionica Camere obscure za mlade

Udruga fotografa Fotovun u suradnji s Društvom Naša Djeca Motovun i Općinom Motovun, povodom obilježavanja Svjetskog dana Camere obscure, za učenike viših razreda Osnovne škole Vladimir Nazor – područne škole Motovun u subotu 29.4.2017. u Motovunu organizira jednodnevnu radionicu Camere obscure, koja će se odvijati od 9.30h do 16.30h u prostorima motovunske komunalne palače i u srednjovjekovnoj jezgri Motovuna.

Predavač na radionici je prof. Borislav Božić iz Rijeke, vrsni fotograf, edukator i pedagog, koji o samoj radionici kaže sljedeće: „Radionicom camere obscure nudim sasvim drugačiji pristup jer se bavim prapočelom, prirodnim fenomenom, „hvatanjem“ elementarnoga fizikalnog zakona u običnu kutiju. Dakle, obična kutija je dobro polazište za razumijevanje tehnike i tehnologije, te izvrsna platforma za poticanje kreativnosti učenika. Polaznici radionice tj. učenici, korak po korak, usvajaju fundamentalna znanja primjenjiva na bilo kojem suvremenom fotoaparatu te razvijaju vlastiti kreativni fotografski status koji je neovisan od fotografske tehnike.“

Polaznici radionice Camere obscure naučiti će princip rada fotografskoga aparata, proći će postupak kemijske obrade fotomaterijala te ući u bezgranični prostor kreativne fotografije. Program ove radionice daje temelj razumijevanja tehničko-tehnološkoga i kreativnoga aspekta fotografske slike. Posebna atrakcija radionice biti će velike naglavne camere obscure unutar kojih se projicira slika vanjskog svijeta, koje će polaznici imati priliku isprobati.

Radionica u Motovunu dio je službenog globalnog programa obilježavanja Svjetskog dana Camere obscure: http://pinholeday.org/events/?id=3571, a TV Istra će snimiti video prilog s radionice za emisiju „Šareni svijet“.

O PREDAVAČU: Borislav Božić diplomirao je na studiju likovne kulture smjer grafiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci i stekao zvanje profesora likovne kulture i umjetnosti. Pored profesionalnog posla u školi, slikanje, grafika i fotografija su važan dio njegove umjetničke prakse. Završio je nekoliko edukativnih programa pa je stekao zvanja majstor fotografije i specijalist za obradu digitalne fotografije. Kao vrstan metodičar i poznavatelj struke često drži stručna predavanja i vodi mnogobrojne radionice. Više o bogatom iskustvu predavača pročitajte na: http://borislavbozic.com/cv/

Facebooktwitterpinterest