Projekt: Izložba “Zalog za budućnost”

Projekt: Izložba “Zalog za budućnost”

U nedjelju 7. kolovoza u 16:30h u galeriji hotela Kaštel u Motovunu otvorena je izložba starih

Autor: Gordan Valenta
Dizajn: Gordan Valenta

fotografija i razglednica s područja Motovunštine pod nazivom “Zalog za budućnost”, čije je otvorenje bilo dijelom službenog programa obilježavanja Dana Općine Motovun.

Glavni organizator izložbe je Udruga fotografa Fotovun, a izložba je realizirana uz logističku i materijalnu podršku Općine Motovun, Turističke zajednice Općine Motovun i Zajednice Talijana Općine Motovun.

Izložba se sastoji od 97 starih fotografija i razglednica s područja Motovunštine iz razdoblja od 1890. godine do 1950. godine, kojima je od strane vrijednih članova udruge vraćen stari sjaj. U suradnji s ostalim partnerima na projektu, prikupljanje starih fotografija i razglednica započelo je još u veljači, a tijekom tri mjeseca koliko je trajalo prikupljanje zaprimili smo više od 300 starih fotografija i razglednica s Motovunštine, od kojih je obrađeno njih preko 200.

Fotografije su nam na digitalizaciju ustupili sadašnji i nekadašnji mještani Motovuna te institucije poput Muzeja grada Pazina, Istarskog povijesnog društva, Centra za povijesna istraživanja Rovinj i dr. te im ovom prilikom još jednom zahvaljujemo. Najveći dio posla u ovoj fazi odradili su u Općini Motovun i Turističkoj zajednici Općine Motovun, s obzirom da su upravo oni slali pozive i obavještavali potencijalne ustupitelje fotografija o prikupljanju te su bili na usluzi svima onima koji su svoje fotografije donijeli u Motovun sa željom da se očuvaju od zaborava i da svoje mjesto pronađu na našoj izložbi.

Po završetku faze prikupljanja i digitalizacije starih fotografija i razglednica prešlo se na sljedeću fazu, odnosno obradu fotografija, koja uključuje uklanjanje nečistoća i nepravilnosti sa fotografija, rekonstrukciju oštećenih dijelova fotografija te popravljanje svojstava samih fotografija, kao što je primjerice kontrast. Kako bi se što veći broj članova uključio u ovoj fazi organizirali smo edukaciju iz područja obrade fotografija u za to namijenjenim računalnim programima. Stečena znanja će naši članovi moći koristiti u svom daljnjem radu, kako bi i njihove fotografije bile što kvalitetnije. Prilikom pripreme fotografija za tisak vodilo se računa o tome da prilikom izlaganja fotografije zasjaju u svom punom sjaju.

Projekt „Zalog za budućnost“ osim same izložbe uključuje i radionicu za motovunske osnovnoškolce pod nazivom „Čuvari nasljeđa“, koja je održana 27. svibnja u sklopu Dana otvorenih vrata Udruge Fotovun, gdje smo 15-ak učenika viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, područne škole Motovun, upoznali s osnovama fotografije i projektom „Zalog za budućnost“. Djeca su pokazala veliki interes za fotografiju, ali i vrlo dobro poznavanje osnovnih fotografskih pojmova. U dogovoru s voditeljicom škole, pedagoginjom i nastavnicom najavili smo sljedeće zajedničke projekte već najesen, čemu se posebno veselimo.

Što se same izložbe tiče, neizmjerno smo ponosni što je veliki broj posjetitelja nazočio otvaranju izložbe i reakcije na postav su zbilja odlične. Uživali smo u promatranju i osluškivanju komentara na pojedine fotografije, ljudi su se prepoznavali, prepoznavali su svoje bližnje, uočavali promjene koje su se u Motovunu dogodile u odnosu na vrijeme koje izložba obrađuje.

U sklopu izložbe postavljena su dva multimedijalna kutka gdje su posjetitelji izložbe na jednom postavljenom ekranu mogli vidjeti stanje fotografija prije i poslije obrade te na drugom ekranu replike kadrova sa starih fotografija na današnji dan, koje su vrijedni članovi udruge izradili i prezentirali kao svojevrsnu najavu budućeg projekta koji će rezultirati paralelnom izložbom originalnih fotografija i suvremenih replika.

Cilj izložbe bio je upotpuniti doživljaj Motovuna, vratiti sjaj staroj i bogatoj povijesti prelijepog gradića na brdu, odvesti posjetitelja u davna vremena kada se osjećao gospodski duh i visoki standard mještana Motovuna. Ove fotografije želimo ostaviti u nasljeđe sadašnjim i budućim generacijama, to je naš – zalog za budućnost.

Izložbu možete pogledati svakoga dana u galerijskom prostoru hotela Kaštel tijekom cijelog ljeta.

Tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest