Fotovun na Rovinj Photodays

Ovog smo vikenda sudjelovali na Rovinj Photodays i tijekom dva dana se odlično proveli, upoznali nove prijatelje iz foto svijeta, uspostavili početne kontakte za buduće suradnje te ponešto i naučili o suvremenim pogledima na fotografiju. Bila je to i prilika za kvalitetan team building u prekrasnom Rovinju, koju smo u potpunosti i iskoristili.

U petak u 17h se naša udruga predstavila na Forumu fotoklubova, koji je po prvi put održan u sklopu Rovinj Photodays. Osim nas predstavilo se još pet fotoklubova iz cijele Hrvatske – Fotoklub Klik iz Svete Nedelje, Fotoklub Kadar SB iz Slavonskog Broda, Fotoklub Varaždin, Fotografska Udruga Fotogard iz Zagreba, Fotoklub Rijeka, a iz Fotokluba Čakovec su opravdali svoj izostanak. Čuli smo tko su, što su i čime se bave, koji ih problemi „muče“ i kako ih rješavaju. S obzirom da smo tamo bili najmlađa udruga, upijali smo njihova iskustva, savjete i ideje. Forum je na zanimljiv i vrlo poticajan način moderirao prof. Borislav Božić, predsjednik Fotokluba Rijeka, koji je svim okupljenim fotoklubovima ponudio pomoć te nas pozvao na suradnju u ime Fotokluba Rijeka.

Nakon Foruma, družili smo se i prošetali Rovinjom te tokom večernje šetnje „ulovili“ i poneki dobar kadar, nakon čega smo se uputili u Resort Amarin gdje je tijekom obje večeri od strane organizatora za sudionike festivala bila organizirana večera i party. U petak je publiku „zapalio“ Night Express Band iz Pule, dok su u subotu za dobru zabavu bili zaduženi DJ Luca Montecchi i Global Disco.

Program je u subotu u 10:30h krenuo s predavanjem Davora Horvata iz Studio B-Nula na temu „O svijetlu, o boji, o kontroliranju boje!“, gdje smo od strane vrsnog predavača imali priliku čuti zanimljivo predavanje o karakteristikama boje i svijetla te dobiti korisne praktične savjete o kontroliranju boja prilikom obrade fotografija, koje ćemo moći primijeniti u svom radu.

Nakon toga smo u 12h pogledali predstavljanje glavnog selektora natječaja, Litvanca Mindaugasa Kavaliuskasa, koji je predstavio dva osobna fotografska projekta – Traveler’ Air i  Portrait of Kražiai. Osim toga, kao jedan od glavnih organizatora Kaunas Photo Festivala predstavio je program festivala, opisao iskustva u organizaciji i postepeni rast festivala.

Nakon toga predstavljen je program Balkan Photofestivala u Sarajevu, opisana su iskustva u organizaciji, te su prisutni fotografi pozvani na sudjelovanje u njihovom natječaju.

Zatim su se s početkom u 15:30h predstavili pobjednici natječaja u tri kategorije. Prvi se predstavio Davor Konjikušić iz BIH u kategoriji Umjetnički koncept, s projetom „Aura: f37“ za koji su korištene fotografije snimljene pomoću policijskih termovizijskih kamera za nadzor granica, a kojima su zabilježeni migrantski prelasci vanjskih granica EU. Nakon toga se predstavio izniman mladi slovenski fotograf Matic Zorman, koji je sa serijom fotografija „The Balkan Nights“ pobijedio u kategoriji Dokumentarne fotografije, a osvojio je i Grand Prix festivala, što znači da će iduće godine imati svoju vlastitu izložbu u sklopu Rovinj Photodays. Opisao je svoja iskustva vezano uz fotografiranje migrantske krize, ali i iz Gaze, koju je posjetio i fotografirao 10ak puta te zabilježio sudbine ljudi, a sa nekima se povezao i na osobnoj razini. Na kraju se predstavio i Robert Gojević iz Zagreba, koji je pobijedio u kategoriji Portreti, sa serijom fotografija (f)ACES, gdje je tehnikom mokrom kolodija (kojom se koristi samo 500tinjak fotografa u svijetu) fotografirao neka poznata lica iz javnog života.

U 18h je održana ceremonija predstavljanja pobjednika, a mi smo u međuvremenu pogledali sve izložbe, koje su u sklopu Rovinj Photodays bile izložene diljem grada, a posebno nas se osim izložbe Bryana Rasica „David Bowie“ u galeriji MMC, dojmila izložba prošlogodišnjeg Grand Prix pobjednika, Argentinca Rodriga Illescasa, koji je u galeriji Adris izložio seriju velikoformatnih fotografija „Are you there?“, koncept noćnih prizora u domovima različitih ljudi, gdje se promatrača stavlja u poziciju voajera.

Na kraju, zaključak – bio je ovo odličan Fotovun vikend, jedan od brojnih koji nam predstoje… U dva dana smo se kvalitetno družili međusobno , povezali sa istomišljenicima iz svijeta fotografije, učili o fotografiji i suvremenim pogledima na fotografiju, stekli saznanja o problemima i rješenjima koji se pojavljuju na fotoklupskoj sceni, a i prošetali naše nove Fotovun majice Rovinjom. :)

Tekst: David Matković

Facebooktwitterpinterest