Edukacija: Osnovni fotografski pojmovi

Edukacija: Osnovni fotografski pojmovi

Započeli smo sa prvim ciklusom interne edukacije koji nam je na redu po godišnjem planu. Predavanje se održalo u srijedu 6.4.2016. u Vijećnici Općine Motovun te se ovim putem i zahvaljujemo što su nam opet došli u susret. Tema prvog predavanja je bila “Osnovni fotografski pojmovi” gdje su se pokušali u sat vremena, ukratko i bar u šturim crtama, objasniti pojmovi koji se često pa i svakodnevno koriste u fotografskom svijetu. Pričalo se o svjetlu kao glavnom faktoru u fotografiji, bojama, greškama objektiva i senzora te kako te greške ispraviti ili iskoristiti, smjernicama pri kadriranju, formatima datoteka, mogućnostima DSLR fotoaparata, kako se čita histogram, perspektivi i ispravljanu iste, balansu bijele itd. Predavači su bili David Matković i Valdi Šker.

Neki od obrađenih pojmova će u skoroj budućnosti i sami biti odvojeni kao zasebna tema predavanja zbog opsega kojeg pokrivaju te zbog važnosti, kao na primjer, “Ekspozicijski trokut”, “Zlatni rez”, “Pravilo trećine” i sl.

Manje iskusnima je možda bilo previše informacija za početak ali sigurni smo da će kroz vrijeme sve leći na svoje mjesto a što se iskusnijih tiče dobro dođe malo ponavljanja te se uvijek mogu uključiti u dodatno obrazloženje nekih pojmova. Tako je Boris Baran dao svoj doprinos u objašnjavanju korištenja modova na fotoaparatu, full-frame-u, fotografiranju pejzaža, Lili Lea Rušnjak oko ISO osjetljivosti i šuma koji se pojavljuje pri raznim ISO vrijednostima, Nina Križnić prikazala korištenje macro extension tubes-a kao solidna i jeftinija varijanta za macro fotografiranje itd. Ovim putem želimo istaknuti važnost iskusnijih članova kojih molimo da se odazovu te na taj način daju svoj doprinos na samom predavanju svojim iskustvom i znanjem.

Sljedeće predavanje će se održati na redovnom sastanku 20.4.2016. godine, tema će biti “Povijest fotografije i dijelovi fotoaparata” a predavač Nina Roland.

Valdi Šker, tajnik

Facebooktwitterpinterest