Obrada starih fotografija

Obrada starih fotografija

„Obrada starih fotografija i razglednica – projekt Zalog za budućnost“

U tišini, ali marljivo, naš tim za obradu starih fotografskih zapisa Motovuna i života u Motovunu vrijedno radi na digitalizaciji, obradi i rekonstrukciji starih fotografija i razglednica.

Riječ je o zahtjevnom i dugotrajnom procesu, pa se s istim krenulo pravovremeno i paralelno uz prikupljanje starih fotografija i razglednica, kako bi se sve uspjelo napraviti u zacrtanim vremenskim rokovima, ali i kako bi se neke zanimljivije fotografije mogle replicirati, odnosno kako bi se mogle napraviti današnje replike pojedinih kadrova, što će svakako biti dodatna zanimljivost izložbe. Cilj izrade suvremenih replika je napraviti usporedbu Motovuna nekad i danas, kako bi se posjetitelji izložbe upoznali sa motovunskim tokom vremena.

Prikupljanje starih fotografija i razglednica je još uvijek u tijeku, te osim dosad pristiglih 180 starih fotografskih zapisa, očekujemo još stotinjak fotografija, koje ćemo selekcionirati i postepeno obrađivati, a koje će u obnovljenom ruhu ostati u trajno nasljeđe ponajprije mještanima Motovuna, a potom i svima ostalima koji vole Motovun i koji ga rado posjećuju.

Broj starih fotografija i razglednica je popriličan, što nas neizmjerno raduje, no veselimo se i svim fotografijama koje nam tek moraju pristići. Prekrasan je osjećaj u fotografijama gledati snimak nekadašnjih vremena, vidjeti tadašnji život u Motovunu „zamrznut“ u fotografskim zapisima.

Uvjereni smo kako ćemo sav naš entuzijazam te opijenost ljepotom i vrijednošću pristiglih starih fotografskih zapisa uspjeti vjerno pretočiti u izložbu, koja vas očekuje za Dan općine Motovun, 07. kolovoza ove godine, a kojoj se neizmjerno veselimo.

Kako bi vam prenijeli samo djelić te vrijednosti i ljepote, u ovom ćemo vam članku, a i u budućim objavama, donositi neke od fotografija koje su esencijalni dio ovoga projekta, u kojem zaista uživamo.

Organizacijski tim za obradu starih fotografija čine: Nikola Levak (voditelj), Valdi Šker, Martin Močibob, Gordan Valenta i Matej Damijanić, pred kojima je još puno posla, ali i neprocjenjiv osjećaj zadovoljstva nakon dobro odrađenog posla.

Zahvaljujemo se i našim partnerima na ovom projektu – Općini Motovun, Turističkoj zajednici općine Motovun i Zajednici Talijana općine Motovun, koji nam puno pomažu da se cijeli ovaj projekt odvija zavidnom dinamikom.

David Matković, predsjednik

Obrada: Nikola Levak

Obrada: Valdi Šker

Obrada: Gordan Valenta

Facebooktwitterpinterest